Platforma de înscriere la vaccinare – RO-vaccinare – a avut parte luni de noi probleme – odată cu deschiderea programării și a listelor de așteptare pentru întreaga populație. La fel se întâmplase și în urmă cu două luni, la momentul demarării etapei a II-a, cea destinată populației la risc – vârstnici peste 65 de ani, bolnavi cu afecțiuni cronice și lucrători esențiali.
Mai multe persoane s-au plâns inclusiv pe pagina de Facebook a campaniei de vaccinare că nu pot accesa platforma.
„Se lucrează pe o platformă în producție, cu zeci de mii de utilizatori în acest moment care o accesează, și există riscul unor sincope în funcționare. Asigurăm pe toată lumea că în final nu ar mai trebui să existe aceste disfuncționalități. Colegii noștri de la STS lucrează aproape non-stop, aș putea spune, pentru a asigura o fluență a platformei”, a explicat luni Valeriu Gheorghiță.
Într-un interviu pentru Libertatea, cofondatorul organizației Code4Romania – care a realizat printre altele platforma stirioficiale.ro – Bogdan Ivănel vorbește despre câteva din posibilele cauze ale acestor căderi ale platformei, reproșează autorităților că nu fac public codul pe baza căruia a fost scrisă această platformă (ce ține de zona de programare, n.red) și precizează că autoritățile au primit oferta de a fi ajutate benevol, dar nu au răspuns.
Libertatea: – Ce credeți că se întâmplă cu platforma de programare la vaccinare? Au fost multe persoane care au vrut se programeze sau să înscrie pe listele de așteptare și care au constatat că site-ul nu mergea. De ce nu merge în anumite momente, unde e eroarea?
Bogdan Ivănel: – Sunt două lucruri de spus. Primul este legat de lipsa de expertiză în proiectare și aici avem o vulnerabilitate ca stat: noi nu avem experții necesari în instituțiile publice. Așa că, și dacă STS dorea să aibă, nu avea oamenii necesari să proiecteze așa ceva. E vorba de o meserie, cea de UX designer – User Experience designer – omul care trebuie să înțeleagă nevoile utilizatorului și să le transforme în specificații.
Această meserie nu există în România în nomenclatorul meseriilor, nu există specializări la facultăți, așa că acești oameni lucrează de regulă în companii private. Înțeleg că STS-ul are doar echipe de dezvoltatori. E ca și cum te-ai apuca să faci o casă fără ingineri și fără arhitecți, doar cu muncitori.
Bogdan Ivănel:
Al doilea lucru: dacă ne referim la zona de cod scrisă de STS, e o mare problemă. Codul nu este deschis, așa cum nu sunt deschise în general codurile platformelor statului. Vedem și noi, ca toată lumea, că platforma nu merge, dar nu putem spune de ce.
Atât timp cât nu există transparență și nu avem acces la cod, nu e auditabilă soluția, putem oferi păreri, dar nu și o privire de expert clară. E o chestiune pe care încercăm să o împingem pe agenda publică: transparentizarea acestor soluții digitale. Codul să fie făcut public, când aveam de-a face cu sisteme critice, importante, pentru că ele sunt făcute din bani publici.
– Ce ar trebui să se întâmple ca acest tip de platforme să fie funcționale, să nu mai cadă?
– Trei lucruri: statul român să-și dezvolte capacitatea de proiectare, transparență la cod, de care vorbeam, și o zonă legislativă – care să stabilească criterii pentru orice soluție tehnică, de exemplu chestiuni precum downtime-ul. Cât are voie o astfel de platformă să fie căzută. Pentru că marea problemă cu această platformă e că ea cam pică. Aici trebuie să avem o legislație care să spună cât are voie să fie jos (nefuncțională) o platformă, în afara mentenanței.
„Ne-am oferit sprijinul de câteva ori, nu ni l-a cerut nimeni”
– Dar ce credeți totuși că se întâmplă cu platforma Ro-vaccinare?
– Bănuielile merg în direcția că nu au avut timpul necesar pentru a proiecta corect soluția și pentru a o testa. Și spun asta și pe baza comunicărilor lor anterioare. Au mai trecut trei luni din decembrie, iar o soluție căreia i-au dat drumul fără testare e greu să o corectezi din mers, așa cum vedem că se întâmplă.
Pe zona de dezvoltatori, STS-ul stă foarte bine, zona de scris cod, marea problemă e, cred, proiectarea și aici nu o spun ca să pledăm în favoarea noastră, dar aici statul putea să meargă și către privați și către noi. Iar noi le-am spus de vreo 3-4 ori anul trecut, i-am întrebat cum stau cu vaccinurile și părea că nu au nevoie de ajutor. Inclusiv acum trei luni, când au apărut primele probleme, le-am spus autorităților: Oricând aveți nevoie de noi, suntem aici. Am avut întâlniri cu autoritățile și nimic. O facem benevol, pentru că noi nu acceptăm bani publici, nu preluăm contracte cu statul.
47.000 persoane s-au programat luni până la ora 18.00 la vaccinare, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de așteptare, potrivit autorităților. Ritmul de înscriere pe listele de așteptare a crescut de la 322 de rezervări/minut în intervalul 9.00-10.00, la 1.243 de rezervări/minut între orele 11.00 și 13.00, ajungând la un maximum de 3.657 de rezervări/minut între orele 13.00 și 15.00.
Foto: Inquam Photos
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro