Pentru înscrierea în cursa electorală, fiecare partid are nevoie de o listă cu 200.000 de semnături de la oameni din toată țara. PSD a strâns 170.000 de semnături pe zi, susține Codrin Ștefănescu, secretarul general al social-democraților.

Tot până pe 28 martie ar trebui depuse și listele de candidați pentru europarlamentare. Social-democrații voiau să anunțe în această săptămână lista candidaților, dar după internarea lui Liviu Dragnea, sâmbătă, la Spitalul privat Sanador, pentru hernie de disc, o afecțiune la coloana vertebrală, au anunțat o amânare.

Codrin Ștefănescu, cel care a vorbit cel mai mult despre internarea lui Liviu Dragnea, spune că social-democrații au adunat numărul necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor la alegerile europarlamentare, dar că lista candidaților va fi anunțată doar după externarea președintelui PSD.

Reporter: Când anunțați lista de candidați pentru europarlamentare?
Codrin Ștefănescu: Când facem Comitet Executiv Național. Iar CEx-ul îl ținem când Liviu Dragnea nu mai are probleme de sănătate și poate participa.

Cum strânge PSD semnături pentru europarlamentare?
Am avut corturi peste tot. Am strâns corturile sâmbătă, la ora 15.00.

Și în București?
Am avut corturi în toată țara, în marile orașe. Am strâns 1.367.000 de semnături.

În cât timp?
În opt zile. Corturi, într-adevăr, n-am avut multe. Câte cinci-șase pe fiecare sector în București. Pentru că noi nu strângem semnături la cort sau în teren…

Dar cum strângeți?
Noi avem cel mai bine structurat sistem de organizare din țară. De 30 de ani. Avem organizație municipală, care are între 15 organizații până la 70 de organizații locale, adică pe străzi. Unele au și sediu. Avem organizații de pensionari, de femei, de tineret, organizații sociale. Lucrurile sunt foarte simple.

Cei care au semnat sunt membri sau simpatizanți?
În primul rând, au semnat membrii. Apoi simpatizanții noștri, cei care ne votează. Puteam să strângem mult mai multe semnături. Dar noi, sâmbătă, la ora 16.00, am închis totul. Duminică și azi dimineață, șefii de campanie din teritoriu au venit la partid cu listele.

Potrivit legii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, ”pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători”.

Lista de candidaţi trebuie să fie însoţită de următoarele documente: lista susţinătorilor; copia actului de identitate al fiecărui candidat; declaraţiile de acceptare a candidaturii; declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor; declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

Urmărește-ne pe Google News