Pe lângă pensiile speciale pentru actualii și foștii primari și viceprimari, o altă prevedere contestată este cea care permite primarilor să impună proiecte de patrimoniu cu o jumătate simplă, nu cu două treimi din voturi, cum este acum.
”Codul Administrativ a primit aviz negativ din mai multe motive. Primul îl reprezintă pensiile speciale, sau indemnizații cum sunt ele numite oficial. Al doilea îl constituie faptul că a fost deja respins de două ori de către Curtea Constituțională. Al treilea îl reprezintă elemente ce țin de activitatea sindicală. Mai exact, aduce atingere intereselor salariaților cu privire la numire, avansare și concediere.
Pe lângă acestea se află o parte de ține de minorități”, a declarat, pentru Libertatea, Florian Marin, membru al plenului Consiliului Economic și Social din partea Blocului Național Sindical.
Nu se justifică urgența, nota de fundamentare nu e corelată cu proiectul în sine
Acesta a mai spus că nu se justifică urgența adoptării acestuia prin ordonanță și că ar fi trebuit adoptat prin lege.
De asemenea, a mai spus că nota de fundamentare nu este corelată cu proiectul în sine.
”Nota de fundamentare este foarte bine făcută, dar la schimbări preconizate nu se spune nimic de pensiile speciale ale primarilor sau de partea de minorități. Nota de fundamentare vorbește de atragerea de fonduri europene, dar deja sunt contractate aproape toate fondurile disponibile”, a mai spus Florian Marin, care este și expert în fonduri europene.
”Este o cârpeală meschină justificată de interese individuale”, a conchis acesta.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că proiectul privind Codul Administrativ va intra în Guvern săptămâna viitoare.
Înființarea companiilor municipale din București a fost găsită drept ilegală de către instanță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro