Cu siguranță sunt mulți cei care nici nu au auzit măcar vreodată despre acest cod și de aceea, în articolul de astăzi, îți vom spune ce reprezintă și de ce este bine să-l știi.
Cuprins:
Ce este cartela SIM?
„Sim-card”-ul a fost creat în 1991 de producătorul de carduri inteligente Giesecke & Devrient din München. Primele 300 de cartele SIM au fost vândute operatorului de rețea fără fir „Finish Radiolinja”.
O cartelă SIM este un cip de memorie de mici dimensiuni, care stochează informații despre tine în calitate de utilizator al unui telefon mobil. Cele mai multe dintre cartelele SIM au o capacitate cuprinsă între 32 KB și 128 KB și pot stoca date precum lista de contacte și SMS-uri.
De obicei, transferul unor astfel de informații de pe un telefon pe altul implică scoaterea cartelei SIM din aparatul vechi și introducerea în cel nou.
Există patru tipuri de cartele SIM, și anume:
- Standard-SIM – este cel mai vechi tip de cartelă SIM și are cele mai mari dimensiuni (85,60 x 53,98 x 0,76 mm). În prezent, este folosit foarte rar.
- Mini-SIM – este cel mai cunoscut tip de cartelă. Are dimensiunile 25 x 15 x 0,76 mm, iar până la apariția lui iPhone4, în 2010, a fost unicul tip de SIM utilizat de telefoanele mobile.
- Micro-SIM – standardul a apărut în 2003 având dimensiunile 15 x 12 x 0,76 mm. Și-a făcut apariția pe iPhone 4 și, ulterior, pe iPhone 4S, dar ulterior a fost adoptat și de Samsung, HTC, Sony și Nokia.
- Nano-SIM – lansat în 2012, este mai subțire decât precedentele două tipuri de cartelă și are dimensiunile 12,3 x 8,8 x 0,67 mm. Modelul iPhone 5 a fost primul dotat cu această cartelă.
Pe cartela SIM există un cod unic format din 15 cifre care desemnează codul său de origine al țării, operatorul de sistem și un ID de utilizator unic.
Ce este codul IMSI și când este util?
IMSI este prescurtarea de la International Mobile Subscriber Identity. Acesta este un număr unic de identificare la nivel internațional a unui utilizator de servicii de telefonie mobilă.
Acest cod este stocat pe cartela SIM ca un câmp de 64 biți care ocupă foarte puțină memorie. El este alocat utilizatorului de către un operator de telefonie mobilă, fiind transmis de smartphone către rețeaua pentru a putea fi identificat utilizatorul.
Codul IMSI este un număr format de obicei din 15 cifre, dar poate fi și mai scurt, din 14 cifre (cazul vechilor coduri IMSI din Africa de Sud).
Primele trei cifre reprezintă codul de țară (MCC), următoarele două cifre (standardul european) sau trei cifre (standardul nord-american) reprezintă un cod de reţea mobilă (MNC), care identifică operatorul de reţea mobilă (MNO), iar restul cifrelor reprezintă numărul de identificare a abonamentului mobil (MSIN) care identifică un dispozitiv (prin intermediul cartelei SIM ).
Atunci când ai de-a face cu dispozitive dintr-o singură țară, MCC poate fi abandonat, iar combinația dintre MNC și MSIN, care este un cod din 9 cifre ce identifică abonatul, este de obicei denumită NMSI (National Mobile Subscriber Identity).
Trebuie spus că, atâta timp cât un abonat nu își schimbă cartela SIM, codul IMSI va rămâne același chiar și atunci când utilizatorul își schimbă telefonul mobil.
- Află și ce este codul PUK al cartelei SIM
Cum poți afla codul IMSI?
De regulă, codul IMSI este inscripționat pe cartela SIM, însă, în cazul telefoanelor cu sistem de operare Android, se poate instala o aplicație care să îți citească codul IMSI.
Printre cele mai cunoscute astfel de aplicații amintim „SIM Card Info”, „What’s My IMSI”, „IMSI”, „SIM Device Info”, „IMSI Library”, „Show IMSI”. Acestea pot fi descărcate din magazinul Google Play.
Atenție! Codul IMSI nu trebuie confundat cu codul IMEI, care este utilizat pentru identificarea dispozitivului, nu a abonatului.