„Astfel, se instituie codul roșu, începând din această seară, de la ora 18.00, până marți, la ora 12.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Vaslui – amonte stația hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) și Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi). De asemenea, începând de astăzi, de la ora 12.00, până mâine la ora 18.00 este activ codul portocaliu pe anumite sectoare de râuri din județele: Vaslui, Iași, Galați și Botoșani, în bazinele hidrografice: Bârlad, Siret, Prut și Jijia”, au anunțat reprezentanții INHGA pe pagina de Facebook.

Harta celor mai afectate zone din Moldova. FOTO: Facebook/INHGA

Totodată, potrivit hidrologilor, este în vigoare și un cod galben, începând de astăzi, de la ora 12.00, până marți la miezul nopții. Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Bârlad, Prut, Siret și Jijia, în județele: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea și Botoșani.

„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. Pentru siguranța populației, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, arată hidrologii.

Peste 5.000 de gospodării au fost inundate în Galaţi şi Vaslui, 6 persoane şi-au pierdut viaţa în județul Galați și una este dată dispărută, potrivit bilanţului transmis duminică, 15 septembrie, de DSU, MAI și IGSU.

FOTO: Facebook/INHGA

Urmărește-ne pe Google News