Aproape toată jumătatea de vest a țării, mai precis 12 judete, a intrat vineri, de la ora 09,00 sub cod roșu de caniculă, în timp ce restul țării se afla sub cod portocaliu. În sud, în zona Bărăgan – Câmpia Română, sub cod portocaliu, erau 38 de grade la umbră încă de la ora 11,00. Oamenii de aici, obişnuiţi cu verile toride, au început să se teamă de căldurile prin care trec în aceste zile.

“Uite, mă uit la termometru, în casă, sunt 38 de grade. Este ora 13,30. Sigur că vara nu-i ca iarna, cum ne învăţa pe noi cineva, dar sunt prea multe zile fierbinţi, chiar și pentru noi! Şi cel mai mult nu suferim ziua, că ne mai stropim cu furtunul din curte şi stăm în casă – cel mai rău este noaptea, că nu putem dormi de cald. Stăm pe duşumea noaptea şi nici aşa nu putem respira ca lumea. Nu ne putem odihni pentru că sunt 25 de grade în mometul cel mai răcoros al nopții, adică temperatura minimă, de aproape o săptămână”, ne-a spus Ionel G. teleormănean din Fântânele.

De muncit pe afară, muncesc şi ei până la ora 10,00, maximum. Mai mult nu se poate. “Ne este milă de animale, săracele, că sunt pleoştite de tot, dar nu avem ce să le facem, decât să le dăm apă şi să le ţinem la umbră”.

Nu se bea alcool nici de Ziua mondială a berii

La aproximativ 150 de kilometri depărtare, pe Valea Mostiştei, la Săruleşti, patria pescarilor din Bărăgan, medicul de familie Mihaela Popşa îi sfătuieşte pe oameni ce să facă în vremuri de caniculă. „La noi, la ora 11,00, erau deja 38 de grade. L-am spus oamenilor să stea în case şi m-au ascultat. Aproape că nu vezi pe nimeni pe drum, iar la cabinet nu am avut pacienţi astăzi (vineri – n.r.). Fiecare persoană trebuie să bea cel puțin un pahar cu apă la fiecare jumătate de oră și să mănânce cât mai multe fructe. Hidratarea este foarte importantă în aceste zile, dar, subliniez, nu cu alcool, chiar dacă este ziua mondială a berii (vineri)”, ne-a explicat medicul.

Tot pe Valea Mostiştei, câţiva kilometri mai la vale, un grup de arheologi sapă la situl Sultana-Malul Roşu. Se pregăteşte ziua Porţilor Deschise ale acestui şantier arheologic, eveniment care va avea loc marţi, 8 august. „Nu se lucrează decât între orele 7,00 şi 11,00, apoi seara, după orele 18,00. De la ora 9,00 deja ne mişcăm mai încet, cu multă hidratare, haine largi şi multă atenţie la sănătate”, ne-a spus arheologul Mihaela G.

Conform datelor Adminsitraţiei Naţionale de Meteorologie, sâmbătă temperatura va creşte cu patru grade faţă de vineri, în special în zonele de sud ale ţării, acolo unde maximele la umbră vor atinge 42 de grade Celsius. Adică vin vremuri și mai grele…

Sfaturi de supravieţuire pe caniculă de la vicepreşedintele Federaţiei de Arte Marţiale

Ion Benea, directorul Centrului de Suproaviețuire Urbană, vicepreședintele Federației Române de Arte Martiale ne dă câteva sfaturi de supravieţuire pentru aceste moment fierbinţi.

–    “Recomandarea de baza este aceea  de a evita ieșirile în aer liber între orele 10,00 și 19,00, când temperaturile depășesc 36 grade Celsius, în mod special vârstnicii, copii și cei cu afecțiuni cronice.

–     Ar fi bine să aveți la dumneavoastră un recipient de 50-200 de mililitri cu pulverizator (cele pentru produse cosmetice sunt foarte bune), umplut cu apă, atunci când vă deplasați  în mediul exterior. Este bine să vă stropiți pe față, pe gât, pe cap, pe mâini și pe picioare (dacă sunteti în pantaloni scurți) atunci când simțiți că mediul extern de vine agresiv. Acest lucru reglează foarte bine temperatura corpului.

–        Consumați apă și faceti cât mai puțină mișcare în acestă perioadă. De asemenea trebuie să vă reglați ritmul de mers nu în funcție de ceea ce credeți că este important în ziua respectiva, ci în ceea ce vă spune organismul că are nevoie. Să știți că există o tehnică de scădere a tempersturii organismului prin autosugestie, dar aceasta este o chestiune mai complicată.

–        Vestimentația este foarte importantă și în primul rând trebuie să aveți capul acoperit (doamnele, domnișoarele pot folosi umbrela de culoare închisă, în Japonia sunt folosite frecvent). Trupele SUA care acționează în desert folosesc pe sub cămăși un tricou din bumbac cu țesătură deasă. Aceasta este o idee foarte bună care merită urmată: protejează pielea de arșița soarelui. De reținut ca vestimentația trebuie să fie lejeră. Ar fi bine să vă protejați și ochii cu ochelari de soare cu lentile din sticlă, nu plastic – fisurile foarte fine din lentilele de plastic pot afecta ochii”.

 

Urmărește-ne pe Google News