Regulile existau şi până acum – scaun special pentru copiii până in trei ani şi centura de siguranţă pentru cei de până la 12 ani -, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului, potrivit realitatea.net. Transportul copiilor de până la 12 ani pe locurile din faţă ale maşinilor este interzis.
Din 28 septembrie, conform OG nr. 21/2014, publicată în Monitorul Oficial încă din luna august, instituie noi obligaţii pentru şoferi. Modificările vor intra în vigoare de la 28 septembrie şi au ca scop alinierea la legislaţia europeană în materie de siguranţă.
Şoferii vor fi obligaţi prin lege să-şi anunţe toţi pasagerii cu privire la obligatia legală de a purta centura de siguranţă iî timpul circulaţiei pe drumurile publice, pe toate locurile dotate cu centuri de siguranţă din fabricare. Tot şoferilor le revine sarcina să se asigure că minorii poartă centura de siguranţă pe timpul conducerii vehiculului, sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.
Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate se va sancţiona cu 3 puncte penalizare .
Se mai adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore – sau două zile lucrătoare.
Documentul introduce noutati privind recoltarea probelor biologice si stabileste ca cei care au permisul anulat pentru o fapta care acum nu mai exista in Codul penal pot obtine un nou permis, informeaza AvocatNet.ro.
In acelasi timp, sunt transpuse in legislatia autohtona reglementarile europene privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de siguranta pentru copii in vehicule.
„Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice”, se mentioneaza in reglementarile inca in vigoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro