UPDATE ora 12.15 Modificările la Codul de Procedură Penală au trecut, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 181 de voturi pentru, 83 împotrivă şi o abţinere. Şi Codul Penal a fost adoptat, cu 180 de voturi pentru şi 81 împotrivă.
Opoziţia a anunţat că va ataca la CCR proiectul şi avertizează că ţara noastră riscă o procedură de infrigement, din partea Comisiei Europene.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea afirmă, însă, că nu s-a produs nicio schimbare, „nici măcar o virgulă deasupra deciziilor CCR”.
„Nu a fost făcută nicio modificare. Haideţi să fim riguroşi, o să vină alţii să vorbească – nişte mincinoşi, la Codurile penale s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile, cu dezbateri şi spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi nu pot fi acceptate şi o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale fără să fie modificate. Decizia luată de noi de anul trecut a fost ca doar articolele declarate constituţionale şi cele neatacate să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor CCR. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară parţial, pentru că o să atace din nou la CCR nişte articole declarate deja constituţionale. Deci, nu e niciun fel de modificare”, a afirmat Dragnea, la Parlament.
În favoarea proiectelor au votat parlamentarii PSD, ALDE, UDMR şi minorităţile, dar şi câţiva de la independenţi. Un vot interesant a venit din partea deputatului Nicpolae Bichineţ, de la PMP, care a încălcat, astfel, decizia partidului, de a vota împotrivă.
UPDATE ora 11.50 Tudor Benga a prezentat situația prezenței la plenul Camerei Deputaților la ora 11.00.
Votul final e programat la ora 12.00 si până atunci cu siguranță vor mai veni și dintre cei absenți acum. Soarta votului depinde in continuare de cum vor vota UDMR și minoritățile naționale”, a explicat deputatul USR.
Social-democraţii sperau că ministrul Tudorel Toader va da Ordonanţă de Urgenţă pentru ca aceste modificări să intre imediat în vigoare, însă ministrul nu s-a supus deciziei politice, şi a fost schimbat din funcţie. Ulterior, s-a început imediat dezbaterea în Parlament, iar săptămâna trecută s-a dat votul în Senat, iar astăzi are loc votul final, în Camera Deputaţilor. Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor este condusă de Florin Iordache, liderul comisiei speciale care a modificat aceste legi, în Parlament.
PSD dă asigurări că are voturi pentru a trece legile. Lider de grup: „Nu văd niciun fel de problemă în a trece tot ceea ce ne propunem astăzi să fie votat”
Liderul deputaţilor PSD, Alfred-Robert Simonis, a declarat miercuri că majoritatea are suficiente voturi pentru a adopta, în Cameră, Codurile penale.”Am făcut prezenţa pe care o facem de fiecare dată când avem şedinţă de grup. Avem majoritate, lucru binecunoscut, în Camera Deputaţilor, prin urmare nu văd niciun fel de problemă în a trece tot ceea ce ne propunem astăzi să fie votat în Camera Deputaţilor”, a spus Simonis, după şedinţa grupului PSD.
Întrebat câte voturi are PSD – ALDE, el a răspuns: „Suficiente pentru a trece Codurile, cele două legi care fac referire la Codul penal şi la Codul de procedură penală, plus alte legi”.
PNL: Vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei!
Opoziţia a anunţat deja, prin vocea parlamentarilor PNL şi USR, că va ataca la Curtea Constituţională, din nou, aceste proiecte.
„Prin aceste modificări, spuneţi că legea este auxiliară, că toţi infractorii şi corupţii au liber prin această lege. PNL nu va vota acete modificări, mai mult, dacă veţi obţine votul, vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei”, a spus lidera deputaţilor PNL, Raluca Turcan, de la tribuna plenului.
Ea a continuat: „Nu aveţi nicio treabă cu restructurarea Justiţiei, cu combaterea corupţiei, sunt doar modificări pentru favorizarea infractorilor, prin lege”.
Şi deputatul USR Stelian Ion a spus că cei de la PSD şi ALDE iau „numai măsuri în favoarea infractorilor”.
„Avem o solicitare către colegii din UDMR , cu instruire, care ştiu cu siguranţă despre ce e vorba şi ştiu că ele sunt în favoarea infractorilor. Vă rugăm să nu fiţi complici, să nu votaţi aceste modificări aşa cum aţi făcut aceste modificări. CCR nu ne obligă să facem aceste modificări”, a spus Ion, făcând acelaşi apel către reprezentanţii minorităţilor din Parlament.
UDMR anunţă că votează modificările la Codul de Procedură Penală
Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat că formaţiunea sa va vota proiectul Codului de procedură penală, menţionând că este vorba despre eliminarea articolelor declarate neconstituţionale de către CCR.
„Pe colegii noştri care doresc ca România să fie salvată de altcineva le-am spus să nu se preocupe de noi. În legătură cu procedura în care ne aflăm, noi nu ne aflăm în ipostaza adoptării unui proiect de lege privind Codul de procedură penală, ci ne aflăm în ipostaza în care CCR a considerat că anumite articole din acest proiect de lege sunt neconstituţionale şi decizia a fost de eliminare a tuturor acestor articole. Nu avem dreptul să aducem alte modificări substanţiale. (…) Noi vom modifica doar eliminarea articolelor neconstituţionale pentru care vom vota ‘pentru’ „, a anunţat Marton Arpad.
PMP: „Ne punem într-o situaţie delicată şi pentru ce? Oare merită cineva din această sală, fie el şi preşedintele Camerei, pentru a plăti ţara acest sacrificiu?
PMP a anunţat, în plen, că nu va vota aceste modificări ale Codurilor penale.
„De trei ani CCR a constatat prin decizii zeci de articole neconstituţionale din Codul penal şi Codul de procedură penală şi nu v-a preocupat să le corectaţi, în schimb această ţară este de doi ani în pătimire cu aceste modificări. De ce în sărbătorile sfinte trebuie să facem aceste modificări? (…) Trebuie să aveţi cumpătare şi PMP susţine că modificările trebuie făcute în spiritul CCR, dar nu după ureche, ci în special în spiritul convenţiilor internaţionale, în special cea de la New York. A subsuma aceste modificări intereselor unor politicieni este absolut inadmisibil, ne descalifică pe noi, Parlamentul, principala instituţie a statului de drept. (…) Ne punem într-o situaţie delicată şi pentru ce? Oare merită cineva din această sală, fie el şi preşedintele Camerei, pentru a plăti ţara acest sacrificiu? PMP nu va vota aceste modificări care nu sunt legate de priorităţile reale ale României”, a afirmat Paşcan.
Votul din Parlament are loc în aceeaşi zi în care reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au ajuns la Bucureşti, unde vor avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, de la ora 11.00 şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în jurul orei 9.0, pe modificările aduse legilor justiţiei şi Codurilor Penale.
Pe durata vizitei în România, delegaţia Comisiei de la Veneţia mai are programate întâlniri cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Parchetului General, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cu conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.
Fotografie principală: Inquam Photos / Octav Ganea