Până în prezent, două terapii conduc lista rezultatelor promițătoare în lupta cu noul coronavirus, scurtând durata de spitalizare sau salvând viața celor care dezvoltă forme severe ale bolii: antiviralul Ramdesivir și transfuzia de plasmă convalescentă COVID-19. Ambele tratamente sunt limitate. Doar 600 de flacoane de antiviral au fost livrate României în cadrul unui studiu, autoritățile sperând că vor mai sosi alte 600.
Iar plasma convalescentă COVID este recoltată doar de la pacienții vindecați care acceptă să doneze. Aceștia dezvoltă anticorpi ce pot lupta cu boala după două-trei săptămâni de la vindecare.
Institutul sună la cei vindecați
Cele 32 de centre de transfuzii de pe teritoriul României primesc de la spitalele COVID lista cu pacienții, iar apoi îi contactează pe cei eligibili în vederea programării lor.
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Hematologie Transfuzională, în perioada 28 aprilie, când a fost demarată recoltarea de plasmă convalescentă și până pe 30 iulie, numărul pacienților vindecați, eligibili și care au acceptat să doneze plasmă, a fost de 486. O medie de 150 de doar oameni pe lună, la nivelul întregii țări! Fiecărui om i se iau două unități de plasmă.
„Au fost recoltate, în total, 886 de unități de plasmă, fiind distribuite 419 de unități pentru pacienții critici din cele 26 de spitale COVID din întreaga țară”, a comunicat INHT pentru Libertatea.
”Nu a existat o cerere mai mare pentru o anumită grupă de sânge, numărul de solicitări fiind proporțională pe frecvența grupelor sanguine în populație”, a mai precizat INHT.
YLa început s-a donat mai mult pentru că veneau cadrele medicale, care înțeleg altfel câtă nevoie e de plasmă convalescentă!
Dr. Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzii din București:
Un sfert dintre donatorii pe țară, 129 de persoane, provin din București, care se află și pe primul loc la numărul de persoane infectate, 5.887.
La Centrul de Transfuzii din București, condus de doctorița Doina Goșa, s-a efectuat și prima recoltare de plasmă convalescentă, primii donatori fiind cadre medicale infectate la locul de muncă. Dar, acum, și ei au aceleași probleme.
– Doamnă doctor, câtă plasmă a fost recoltată la București?
– Am avut până acum 129 de donatori de la care au rezultat 191 de unități a 200 de mililitri de plasmă transfuzabilă. 93 de doze au fost obținute prin plasmafereză și 98 de unități au fost obținute prin donarea standard de sânge.
– Și câte doze au fost livrate către spitale?
– Am livrat 192 de unități de plasmă conformă spitalelor care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus.
– Unele se pierd?
– 15 doze au fost rebuturi pe analize , iar 16 doze au fost obținute din recoltări de sânge efectuate la centrele din țară.
– Ce înseamnă rebuturi pe analize?
– Unele femei care au mai multe nașteri au antigenul HLA care dezvoltă sindromul Trali. Acest sindrom are manifestări pulmonare, iar dacă se suprapune cu sindromul respirator-acut provocat de noul coronavirus nu este deloc bine pentru pacientul bolnav. De aceea, noi facem și analiza pentru antigenul HLA și dacă-l depistăm în plasmă o declarăm rebut.
– Care este acum situația recoltărilor de plasmă convalescentă Covid? La început ați spus că aveați 6-8 donatori programați pe zi?
– Da. Așa a fost la început, iar cei mai mulți erau din rândul cadrelor medicale infectate la locul de muncă. Chiar și-au dorit să doneze plasmă pentru a salva viețile celor aflați în stare critică. Acum, abia dacă avem doi, trei donatori pe zi…
– Ce s-a schimbat?
– Se lasă foarte greu convinși să vină să doneze. Majoritatea dintre cei vindecați reclamă oboseală, lipsă de putere chiar și după trei săptămâni de la negativizare, momentul optim de recoltare a plasmei deoarece atunci au titriul cel mai mare de anticorpi COVID.
– Și spun că nu doresc să doneze?
– Nu o spun direct. La telefon ne spun că vor veni, dar nu se întâmpla acest lucru. Iar pe cei care s-au externat la cerere i-am pierdut deoarece spitalele, cele care ne trimit listele cu pacienții vindecați, nu i-au mai putut monitoriza.
– 4.000 de oameni pe care nici nu i-ați sunat.
– Da, sunt mulți. Din cauza haosului din acele săptămâni de vid legislativ, în care mulți infectați s-au externat și după două zile sau chiar au refuzat să se interneze noi am oprit recoltarea…
– De ce?
– Pentru că ne-a fost frică ca nu cumva să intre la noi o persoană pozitivă să doneze chiar și sânge și să riscăm să ne contaminăm personalul. Nu suntem mulți și dacă ne îmbolnăvim și noi centrul nu ar mai putea distribui nimic către spitale, către pacienții a căror viață depinde de produsele noastre.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro