Poliția a anunțat într-un comunicat că este vorba despre un coif corintic din bronz vechi de circa 2.500 ani, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural naţional, iar expertul IPJ Neamț a precizat pentru Libertatea că ”În Ucraina, ceva asemănător, un coif grecesc, care era în stare fragmentară, a fost vândut cu 11.500 de euro”.
„În urma descinderilor desfăşurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din judeţul Iaşi, la locuinţa unui bărbat de 51 de ani, poliţiştii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI – V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural naţional al României. Bunul ar fi fost descoperit de bărbatul în cauză în albia râului Siret. Acesta a fost ridicat de poliţişti, urmând a fi supus unei expertize de specialitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Georgiana Moşu.
Evaluarea a fost făcută de polițistul de patrimoniu, Vitalie Josanu, expert bunuri culturale mobile, arheologice și istorico-documentare/ev mediu.
Contactat de Libertatea, acesta a explicat cum a ajuns la concluzia că este vorba despre un coif corintic din bronz vechi de circa 2.500 ani și cam cât valorează o astfel de piesă pe piața colecționarilor.
”Am ajuns la această concluzie prin analogii. O astfel de piesă are o valoare istorică uriașă, care depășește valoarea banilor. În Ucraina, ceva asemănător, un coif grecesc, care era în stare fragmentară, a fost vândut cu 11.500 de euro. Coiful găsit de noi este întreg”, a declarat comisarul Vitalie Josanu, soțul Rocsanei Josanu, directoarea Direcției Județene pentru Cultură Neamț.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro