Cojile de mandarine sunt uscate și apoi vândute la prețul aurului

Aceste coji uscate sunt considerate un adevărat „aur” culinar și medicinal. De altfel, cuvântul pentru „mandarină” în cantoneză, dialectul local, este pronunțat la fel ca cuvântul pentru „aur” – „gam” și se comercializează la un preț pe măsură, titrează CNN. Orașul Xinhui este cunoscut, de altfel, și ca locul unde aurul crește în copaci.

De două ori pe an, mandarinele sunt culese și uscate pe străzile din Xinhui din provincia Guangdong. Ele sunt uscate la soare în fiecare toamnă și iarnă, consecutiv, timp de cel puțin trei ani, iar pentru restul anului, cojile sunt depozitate cu grijă. Deși mandarinele pot fi cultivate în numeroase alte regiuni, numai cojile celor recoltate în Xinhui au această valoare uriasă. Motivul este simplu: zona este singura cu un sol și apă atât de bogate în micronutrienți.

Detaliu de maini cu o femeie care decojeste chenpi în China
Femeie care decojeste chenpi Foto: profimedia

„Compoziția solului și apei din Xinhui face ca mandarinele de aici să fie unice, iar cojile lor sunt mai bogate în nutrienți decât altele,” explică bucătarul-șef Li Chi Wai, de la restaurantul The Legacy House din Hong Kong, premiat cu o stea Michelin, potrivit CNN.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Tradiția este un veche, încă din timpul dinastiei Song de Sud (1127-1279).

„Îmi amintesc șiruri de chenpi atârnând deasupra fiecărei sobe de bucătărie. Este atât de comun încât nu mi-a păsat cu adevărat. Fiind un copil sărac înfometat, furam mandarine de la ferme în drum spre școală și aruncam cojile. Cine știa că cojile vor fi atât de valoroase? Eram atât de risipitor pe atunci”, spune Li pentru sursa citată.

Beneficiile pentru sănătate ale cojilor de mandarine uscate

Beneficiile cojilor de mandarină au fost documentate de medicina tradițională chineză iar cercetările moderne confirmă proprietățile antioxidante și anticancerigene ale cojilor de mandarine.

În primul rând, ele sunt utile pentru îmbunătățirea digestiei. De asemenea, se spune că echilibrează nivelul zahărului din sânge, curăță ficatul și splina și au putearea de a ameliora simptomele răcelii, gripei și stresului.

Cercetările moderne sugerează că chenpi sunt bogate în antioxidanți și flavonoide, niște compuși cu un rol esențial în prevenirea cancerului. Mai mult, se pare că au potențialul de a regla tensiunea arterială și de a preveni obezitatea.

Cojile îmbătrânite de mandarine sunt apreciate și în gastronomie pentru rafinamentul său culinar. Se spune despre ele că, asemenea vinul fin, cu cât chenpi-ul este mai în vârstă, cu atât devine mai prețios. Astfel, 500 de grame de coji de mandarine uscate, vechi de 50 de ani, pot ajunge să coste aproape 10 miide dolari.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Bucătarul Li Chi Wai de la restaurantul cu o stea Michelin din Hong Kong, The Legacy House, vrea să atragă atenția mesenilor și asupra aromelor lor unice ale Chenpi. Casa Legacy
Bucătarul Li Chi Wai de la restaurantul cu o stea Michelin din Hong Kong, The Legacy House, vrea să atragă atenția mesenilor și asupra aromelor lor unice. Casa Legacy Foto: CNN

În unele cazuri, aceste coji sunt păstrate ca moșteniri de familie sau chiar ca zestre.

„Chenpi-ul vechi de 50 de ani din colecția mea valorează aproximativ 13.700 de dolari pentru o cutie de 500 de grame,” spune Zhou Zhiwei, vicepreședintele Xinhui Chenpi Industry Association pentru sursa citată.

Xinhui a transformat producția de chenpi într-o sursă majoră de venituri, susținând dezvoltarea economică locală. Zhou produce și achiziționează anual aproximativ 163 de tone de chenpi, iar meniuri gastronomice sofisticate, precum cele create de chef Li, atrag tot mai mulți gurmanzi din întreaga lume.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.