UPDATE ora 17:06: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a transmis că imaginile au fost distribuite pe ecran „în mod abuziv” de o persoană care participa online la dezbaterea publică.
„În concret, un participant la dezbatere, cu un avatar fals, a accesat opțiunea „share screen” a platformei ZOOM și a distribuit materiale cu conținut pornografic.
Altfel spus, acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. Am organizat o dezbatere publică mult peste cerințele legale, cu prezență fizică și online, pentru a da tuturor celor interesați șansa să participe. Aceasta transparență a fost exploatată de persoane care au tratat un subiect atât de important cu superficialitate”, au precizat cei de la Ministerul Digitalizării.
Instituția a mai transmis că încearcă să-i identifice pe cel care se face vinovat de această situație.
„Am demarat o activitate de audit intern pentru a identifica responsabilii din partea MCID. Vom lua toate măsurile care se impun pentru a nu mai permite asemenea incidente”, a precizat sursa citată.
***
Știrea inițială: Dezbaterea a fost organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării într-o sală din clădirea Rectoratului Universității Politehnica București.
Participanții online au fost conectați prin platforma Zoom. Ecranul a afișat la un moment dat, în locul celor conectați online, imagini cu conținut sexual explicit.
Printre participanții la dezbatere au fost secretari și subsecretari de stat, parlamentari, un oficial de la Directoratul National pentru Securitate Cibernetică, consilieri de miniștri sau activiști din societatea civilă.
Dezbaterea are mai multe mize privind libertatea de exprimare pe Internet în viitorul apropiat. Una dintre controverse vizează atribuțiile sporite ale SRI, în viziunea proiectului de lege, de a bloca conținut considerat „terorist” înaintea unui verdict judecătoresc.
Pe 15 noiembrie, citând Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), Libertatea a scris că Legea securității cibernetice dă acces SRI și MApN la date private și introduce obligativitatea delațiunii pentru specialiști.
Foto: Facebook captura.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro