Florian Coldea a declarat după audierea de șapte ore în comisia SRI că problematica cooperării în baza unor protocoale este o practică internațională, inclusiv a nivelul UE și NATO, și că nu se poate coopera instituțional fără un protocol.
Potrivit lui Coldea, aceste protocoale aveau un caracter thenhic, și funcționau limitativ tocmai pentru a garanta legalitatea.
”Astăzi, urmare a acestui asalt fără precedent asupra problematicii cooperării cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuțiilor pe care serviciul le are, inclusiv în ceea ce privește decizia CCR, serviciul este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce privește infracțiunile la adresa securității naționale, cum ar fi spionajul și trădarea, parțial și terorismul. Astăzi nu avem protocoale”, a spus Florian Coldea.
El a continuat: ”Cum acționăm pentru a proteja interesele României și ale aliaților noștri, în situația unor probleme pe aceste zone deosebit de sensibile? (..) Aș vrea ca, luați de valul retoricii, să nu pierdem lucruri importante. Vulnerabilitatea este exploatabilă și cineva o va face, dacă nu acoperim această vulnerabilitate. Trebuie să vedem care sunt soluțiile clare pentru a remedia acest lcuru. Nu sunt foarte multe. Ce ar trebui să comunicăm spionilor și trădătorilor, că nu avem protocoale și să stea puțin, să nu se implice în activități până nu rezolvăm problema protocoalelor? Să facem o procedură transparentă, să știe și spionii și trădătorii să își ajusteze măsurile? Sau avem și posibilitatea unor măsuri adecvate, la standarde euroatlantice, pentru a reuși să gestionăm cu succes, așa cum am făcut până acum, amenințările la adresa securității naționale”.
Fostul prim-adjunct al directorului SRI a mai afirmat că va oferi detalii despre celebrele întâlniri de la vila K2, invocate de Victor Ponta, dar numai după ce se termină procesul Rovinari-Turceni, în care este implicat Victor Ponta.
”Prima dată, domnul Coldea a spus că va da lămuriri după ce se termină dosarul din instanță, dosarul Ponta-Șova. Ulterior a spus că niciodată nu a întrebat despre vreun dosar, domnia sa, la DNA”, a explicat Claudiu Manda, după audierea lui Florian Coldea, de la Comisia SRI.
Coldea spune că au apărut ”fake news” care sunt transformate în ”fake stories care încearcă să ia locul realității”
Coldea a vorbit și de anumite „fake news” care au apărut în spațiul public și care sunt transformate în „fake stories care încearcă să ia locul realității”.
„Toate acestea vă asigur că nu pot prejudicia un adevăr: SRI și-a făcut treaba, iar ofițerii serviciului și-au îndeplinit cu devotament și curaj misiunile, cu deplin respect pentru domnia legii. Aș vrea să reasigur cetățenii României că pe perioada mandatului meu, interesele de securitate ale României au fost corect apărate de serviciu în cooperare cu alte insitituții interne și internaționale”, a spus el.
În finalul declarației, Coldea s-a lansat într-un atac dur la cei care au acuzat existenţa protocoalelor între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General comparându-i cu personajul biblic Iuda, cel care l-a trădat pe Mântuitorul Iisus Hristos.
”În spiritul perioadei pe care o celebrează creștinii, aș vrea să aduc aminte de un celebru personaj biblic, al cărui nume nu aș vrea neapărat să-l dau, care în urmă cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Răul făcut nu s-a putut repara. Evident, ca orice trădător, destinul lui a fost tragic. Constat cu îngrijorare că unii practică astăzi în mod vizibil același lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal și fără pic de rușine. Mai mult, par să își facă un titlu de glorie din asta, afectând instituții fundamentale și capacități democratice de apărare și protecție ale statului român. Poate ar fi bine să reflectăm cu toții la acest episod biblic și la astfel de personaje”, a spus Coldea.
Citește și: VIDEO/Cristian Pîrvulescu: „Un politician este un vorbitor. Domnul Cioloş nu este un vorbitor, este un tehnician foarte bun”