Un fermier din Campulung Moldovenesc a adunat peste 300 de clopote. Ideea i-a venit dupa ce a participat la un concurs de animale in Germania, cand a observat ca la orice intrecere crescatorii de animale primesc clopote drept premiu.

Cornel Costeliuc are 36 de ani si este originar din satul sucevean  Breaza. In adolescenta s-a simtit atras de danganitul clopotului din turla bisericii din sat. Acum are acasa o expozitie intreaga, cu peste 300 de piese, intre care clopote, clopotei, zurgalai din cei purtati de caii care trag saniile, talangi care se atarna la gatul oilor. Cel mai vechi clopot din colectia sa dateaza de la 1754, altele de prin 1800 sau sunt chiar mai noi, de la 1850. Toate ii sunt dragi, dar de unele din exponatele sale il leaga amintiri speciale. “Unul l-am primit chiar la inceput, de la un mare crescator de animale din Austria. L-am cunoscut intr-o delegatie si    l-am rugat sa mearga cu mine la un magazin specializat de acolo, sa cumpar un clopot. N-am mai avut timp, dar mi-a promis ca imi trimite el unul in tara. Dupa cateva luni, omul chiar mi-a trimis un clopot deosebit, care are in relief scene biblice. Recent, am facut alta achizitie draga mie. Am descoperit, in Austria, Biserica Sf. Stefan. Nu credeam sa gasesc un clopot de vanzare la o biserica catolica, dar era acolo si parca ma astepta…”, spune Cornel Costeliuc. Colectionarul nu stie si nici nu vrea sa stie ce valoare materiala are colectia lui. Spune ca nu conteaza pentru el decat valoarea sentimentala.

“Doresc sa imbogatesc colectia si sa o pot transmite mai departe. Fiecare clopot este unic si are o calitate: nu imbatraneste. Clopotul nu se deterioreaza in timp, nu isi pierde valoarea. Pacat ca in tara mai sunt foarte putini mesteri clopotari care cunosc toate secretele meseriei. Eu mi-as dori foarte mult ca mestesugul asta sa nu dispara”, a incheiat colectionarul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News