”Căutați acest nou film genial – despre felul în care jurnalismul extrem de curajos a expus un adevăr care a schimbat o lume. Urmăriți-l, inspirați-vă și răspândiți vestea: «Colectiv» – un film extrem de important”, a scris Jon Snow pe Twitter, miercuri, după ce a văzut filmul regizat de Alexander Nanau și realizat de o echipă din care mai fac part coscenarista Antoaneta Opriș și Mihai Grecea.
Look out a for this brilliant new film; - about how hugely courageous journalism exposed a truth that changed a world. Watch it, be inspired, and spread the word – 'Collective' -a vastly important film.
— Jon Snow (@jonsnowC4) October 28, 2020
Jon Snow, 73 de ani, este cel mai longeviv prezentator al Channel 4 News, program public pe care l-a realizat neîntrerupt începând cu 1989.
Snow este socotit un mit al televiziunii din Marea Britanie. Reportajele sale de front, interviurile incomode cu dictatorii sau șefii de stat și pozițiile ferme pe care le-a avut atunci când a apreciat că media britanică a abdicat de la principii au atras respectul loial al publicului.
Mesajul lui Jon Snow despre documentarul ”Colectiv” vine chiar înainte de omagierea în România a celor 64 de victime, vineri, 30 octombrie, împlinindu-se cinci ani de la tragedia din clubul bucureștean.
Povestea, mutațiile și lupta împotriva corupției și incompetenței care au urmat în societatea românească au făcut din drama de la Colectiv un fenomen care, potrivit Los Angeles Times, ”reverberează dincolo de orice graniță”. Mobilizarea cetățenească a românilor continuă să impresioneze sfera publică internațională.
După ce România a decis, prin comisia autonomă de experți din cadrul CNC, că documentarul ”Colectiv” este propunerea țării pentru categoria de ”film internațional” de la premiile Oscar, presa internațională a remarcat momentul.
Într-un articol despre predicțiile la Oscaruri, amânate din cauza COVID în aprilie 2021, unul dintre cronicarii The Hollywood Reporter, Scott Feinberg, a cules impresii de la votanții premiilor și alți oameni din industria de cinema.
Potrivit jurnalistului american, documentarul românesc Colectiv apare pe lista favoriților pentru a fi nominalizat la premiile Oscar atât la categoria ”film internațional”, cât și la cea de documentare.
Și alte analize din publicațiile internaționale văd ”Colectiv” printre competitori la nominalizare, dar nu printre favoriți, ci drept participanți la o competiție acerbă, din care urmează să se aleagă în lunile următoare. Conform tuturor experților, pentru Premiile Oscar 2020 concurența la filme documentare va fi una dintre cele mai puternice din istorie, urmare nu doar a anului cu totul special din lume și din SUA, ci și a faptului că publicul urmărește tot mai multe documentare.
În toată desfășurarea Oscarurilor, România nu a avut niciodată un film, fie el de ficțiune sau documentar, care să reușească să fie nominalizat la Oscar, să se regăsească printre cele 5 pelicule care intră în gala finală.
În cazul categoriei de ”Film internațional”, de pildă, România așteaptă de 35 de ani o nominalizare. Cel mai aproape a fost ”După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, care a ajuns la Premiile Oscar din 2013 pe lista scurtă a celor nouă filme propuse pentru cel mai bun film străin, fără a fi însă nominalizat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro