Dr. Raed Arafat, susține că va fi foarte greu pentru toată lumea să uite tragedia de la Colectiv în care și-au pierdut viața 64 de tineri. ”Nu ai cum să uiți așa ceva niciodată. Pentru mine, ca și medic, această tragedie nu se va putea șterge vreodată. A fost o tragedie majoră care a avut un impact psihologic extrem de mare pentru toți cei care au fost acolo fie ei medici, asistenți, pompieri sau oameni obișnuiți”, ne-a declarat acesta.
Potrivit medicului care coordonează Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI, în situația ipotetică în care s-a repeat astfel de nenorocire, în anumite aspecte se va acționa mai organizat, mai coordonat, pentru că «avem lecțiile învățate».
”Tocmai astăzi am fost să vizităm noul sediu al dispecerat integrat care era una dintre problemele majore. Pompierii cu ambulanța cu SMURD-ul, cu tot, să fie în aceeași locație de unde să se poată face coordonarea. Toate aceste aspecte vor îmbunătăți situația. Capacitatea noastră însă de a prelua un număr mare de pacienți arși este nemodificată la acest moment. Normal că va trebui din nou să găsim anumite soluții temporare, în cazul în care s-ar întîmpla din nou așa ceva, până s-ar rezolva transferul pacienților afară”, explică dr. Arafat.
Transferul răniților decis de o echipă de evaluare
El recunoaște că acesta lucru încă nu s-a schimbat la acest moment, dar este în curs de schimbare. În prezent la nivelul Comisie Europene și al Protecției Civile Europene, se lucrează la o procedură specifică incidentelor cu multiplii arși, pentru grăbirea transferului acestora. Transferul pacienților nu se face « gata, i-am pus pe toți în avion și am plecat», ci de acum înainte va veni o echipă de evaluare care va stabili cine pleacă și în ce condiții pleacă.
”Procedura așa va fi. În primul rând trebuie găsite locuri pentru un accident în masă, iar acest lucru se va face, de acum, la niveul mecanismului de protecție civilă europeană și vor fi respectate cu strictețe anumite lucruri stabilite de toate cele 17 țări participante. Va exista o echipă de evaluarea care va stabili cine poate fi transferat și cine nu. Noi ca și capacitate și pregătire pentru transport nu stăm rău deloc față de alte țări din jurul nostru. Când va fi gata această procedură va fi pusă la punct și partea de evacuare care va fi mult mai rapidă pentru că vor fi înțelegeri prestabilite pe partea de plată, de contacte – în fiecare țară vor fi persoane de legătură care să fie alertate pentru a stabili câte locuri pot să ofere. Într-o situație de catastrofă nu dai prioritate dacă nu este necesar în primă fază”, a adăugat coordonatorul SMURD.
Sistemul nu poate fi schimbat într-un an
Legat de neîncrederea pe care românii au căpătat-o în medici și în spitalele din România, după incendiul din Colectiv, dr. Arafat spune că este foarte important să începem să învățăm să comentăm cu înțelepciune aceste situații și să nu venim cu acuzații generale sau cu acuzații nefondate asupra unui sistem întreg.
”Este adevărat că atunci, după tragedia din Colectiv, populația a fost bomboardată cu informații care nu mai puteau fi diferențiate, astfel încât nimeni nu mai știa ce este bazat pe știință și ce pe presupuneri. Ideea este că un bolnav cu arsuri grave, indiferent în ce țară se află, tot se infectează la un moment dat. Iar problema infecțiilor nosocomiale din spitalele din România este datorată prezenței unor microbi multirezistenți care există și în alte spitale de afară, doar că, în unitățile de la noi, este o floră diferită. Însă nu neapărat numai din cauza condițiilor de igienă, ci poate fi și din cauza utilizării exagerate și nejustificate a antibioticelor avansate”, a completat acesta.
Potrivit medicului, pacienții nu trebuie bombardați, profilactic, cu cele mai scumpe antibiotice atunci când se internează în spital. Așa ceva nu se face în alte țări decât în anumite cazuri. Ori la noi acest lucru a dus la apariția acestor microbi multi rezistenți la care se adaugă, desigur, problema infrastructurii spitalicești.
”Trebuie să recunoaștem că timp de 26 de ani nu am fost în stare să ridicăm nici măcar un singur spital nou la nivel de spital de urgență. În momentul de față există bani pentru acest lucru și sper să vedem rezultatul final și să nu se blocheze lucrurile la nivelul unor funcționari sau a unor proceduri. A pierde încredere totală într-un sistem sanitar sau în medici este un lucru extreme de grav care poată să ucidă. Și asta pentru că populația săracă, o populație majoritară în România, care nu are cum să se trateze la privat, nu va mai merge la spital de frică, iar acest lucru va fi fatal pentru ei. Modul în care s-au prezentat lucrurile a creeat o isterie care cu greu va trece”, a precizat Raed Arafat.
Pe de altă parte, coordonatorul SMURD spune că pe anumite aspecte funcționăm foarte bine însă un lucru este clar. ”Într-un an nu poate fi schimbat tot sistemul. Trebuie să fim realiști. Iar faptul că miniștrii se schimbă la câteva luni, nu va ajuta în nici un fel. Ar trebui făcută măcar o strategie și respectată de oricine vine la conducerea ministerului sănătații”, a conchis dr. Arafat.