Elev în clasa a XI-a la Liceul Emil Racoviță Vaslui, Rareș Nicolae s-a calificat în toți cei trei ani de liceu la fazele naționale ale olimpiadei de franceză, unde a obținut diverse premii. Din păcate, la începutul acestei ierni, diagnosticul de cancer a căzut ca un trăsnet.

„Pe 7 decembrie 2018, în urma unei investigații RMN, a fost descoperită tumoarea la genunchi, iar pe 12 decembrie, în urma biopsiei, a venit și confirmarea. Nici acum nu pot pronunța cuvântul cancer”, ne-a mărturisit mama lui Rares, Lăcrămioara Diaconu.

Rareș a fost nevoit să renunțe la cursuri și a început chimioterapia la Institutul de Oncologie din Iași. Până acum, a făcut două ședințe, iar la mijlocul acestei săptămâni o va face și pe a treia. În total, vor fi șase ședințe.

„După ședința de joi, se va face un computer tomograf pentru a se vedea stadiul tumorii. Avem trei luni la dispoziție pentru ca celulele canceroase să nu se extindă”, spune mama lui Rareș, aflat în prezent acasă.

Spune că mediatizarea cazului a fost foarte bună, dar că pe Rareș îl simte departe de realitate. Îl obosesc toate aceste lucruri. De aceea, noi îl protejăm. Mai comunică doar cu colegii. Acum este puternic”.

Ca și cum boala lui Rareș nu era de ajuns pentru familia Diaconu, din orașul Negrești, bunica băiatului, care l-a crescut la țară până la 7 ani, are ciroză hepatică în fază terminală, iar bunicul său nu este într-o stare prea bună după ce vara trecută a suferit un accident rutier.

Campania umanitară, lansată de colegii de clasă

Suferința lui Rareș nu i-a lăsat indiferenți pe colegii săi de liceu. Încă din prima zi de la reluarea cursurilor, au declanșat o campanie umanitară pentru strângerea fondurilor necesare unei intervenții chirurgicale în străinătate, la Viena, Heidelberg sau Bologna, care costă 80.000 de euro. Deși la început suma părea aproape imposibil de strâns, în mai puțin de două săptămâni, au reușit să colecteze banii. Cele mai mari sume s-au strâns la școlile din Vaslui și Negrești, dar și prin intermediul unor agenți economici care au pus cutii pentru donații în magazine.

În liceul unde învață Rareș, elevii au vândut în școală prăjiturile făcute acasă de părinți, iar internauții și-au scos la licitație obiecte cum ar fi tricouri cu semnăturile unor jucători importanți de fotbal sau de handbal.

„A fost o mobilizare la care nu ne-am gândit. Veneau pensionari de pe stradă și donau bani, fără a avea nici o legătură cu cazul. Rareș este foarte optimist”, spune directorul adjunct al Liceului Emil Racoviță Vaslui, Manuela Furtună.

De asemenea, s-au strâns bani prin biserici, dar și în urma unor spectacole caritabile. Donații importante s-au făcut și într-un cont deschis pe Facebook.

„Oamenii au dat dovadă de empatie, solidaritate și generozitate, salvând viața și sănătatea copilului meu și pentru asta le sunt recunoscătoare. Cel mai mare câștig sunt oamenii de lângă noi. Din fericire, am fost binecuvântați de Dumnezeu, care ni i-a adus alături pe toți cei care ne-au dat putere în încercarea noastră de a-l ajuta pe Rareș să-și «ia viața înapoi» și să «lupte până la capăt», cum ne scria cineva într-un mesaj. Toată această mobilizare a fost copleșitoare”, mai spune Lăcrămioara Diaconu.

Citește și: Povestea tatălui care-și crește singur bebelușul, după ce soția lui a murit, a impresionat mii de români din țară și de peste hotare. ”Bunul Dumnezeu mi-a scos în cale oameni buni”

Urmărește-ne pe Google News