Inginerul Eugen Lozincă este profesor universitar și directorul Departamentului de Construcţii din Beton Armat din cadrul Universității Tehnice de Construcții București. Are o experiență în domeniu de peste 20 de ani și a expertizat mai multe școli și grădinițe din București.

El și alți trei ingineri au făcut ieri, 18 august, o vizită la „Șincai”.

Inginerii de la Universitatea de Construcții stau de vorbă cu directorul Colegiului „Gh. Șincai, Mircea Țeca

„Vrem să vedem cum se situează, ce planuri mai are și liceul și să ne decidem apoi din ce locuri putem lua probe de zidărie, cam ce măsurători să facem”, au spus inginerii pentru ziar, estimând că toată procedura ar putea dura în jur de două luni.

Inginer: „Prima impresie este de încadrare în clasa I de risc seismic”

La o primă analiză vizuală, fără a cunoaște mai multe detalii tehnice pe care le va obține abia în timpul expertizei, inginerul Eugen Lozincă spune că ar încadra clădirea colegiului în clasa I de risc seismic.

„Zona asta din față nu-mi inspiră încredere. Nu am observat aici intervenții de consolidare. Ce am observat, sunt niște consolidări pe exterior, în curtea interioară, și în pod. Dar în interior e greu să observi. Așa că prima impresie este că intră în clasa I de risc seismic”, a spus Lozincă pentru ziar.

Inginerul Eugen Lozinca, de la Universitatea Tehnică de Construcții

În 2019, inginerul Dumitru Popescu încadrase Colegiul „Șincai” în clasa a doua de risc. Clasa I de risc seismic, invocată de Lozincă ”la prima impresie” indică o clădire și mai deteriorată decât a găsit Popescu.

Lozincă consideră că ambele tabere ale conflictului au justificări pentru acțiunile lor. Pe de-o parte, spune că primăria procedează corect când intenționează să mute elevii într-o altă școală pentru a consolida colegiul.

E un risc mare pe care cel care administrează clădirea și-l asumă dacă lasă copiii să învețe aici, în condițiile în care a fost înștiințat prin expertiză că e o clădire vulnerabilă.

Eugen Lozinca, inginer:

Pe de altă parte, le dă dreptate și părinților și profesorilor care se tem că lucrările de consolidare vor dura mai mult decât vor anunța, în primă fază, autoritățile.

Părinții și profesorii au cerut o a doua expertiză

Evaluarea pe care o va face Universitatea Tehnică de Construcții este comandată tot de Primăria Sectorului 4. Instituția spune că a decis să apeleze la alți specialiști pentru a-i liniști pe profesorii și părinții care au pus sub semnul întrebării prima expertiză, din 2019.

„Am avut acum o lună o discuție cu primarul Capitalei Nicușor Dan și cu reprezentanții părinților. Ei au vrut să solicite o nouă expertiză, așa că am decis să venim noi în întâmpinarea lor”, au explicat surse din Primăria Sectorului 4 pentru Libertatea decizia de a face o nouă analiză a liceului.

Primăria condusă de Daniel Băluță vrea să consolideze „Colegiul Gheorghe Șincai”, însă pentru asta, spune ea, trebuie să mute elevii în altă locație. Lucru contestat în mod repetat de profesori și de părinții elevilor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Urmărește-ne pe Google News