Medicul turc Ceyhun Bozkurt s-a întâlnit în 19 ianuarie cu pacienții la un hotel din Iași, pentru a oferi „a doua opinie în cazurile unor copii bolnavi de cancer”.
https://www.facebook.com/romaniamedicalpark/videos/618307115300940/
Evenimentul a fost organizat de Medical Park, angajatorul medicului, un grup privat care coordonează 25 de spitale din 17 orașe din Turcia.
Conform Deciziei nr.9/2014 a Colegiului Medicilor din România privind „Avizul de practică temporară/ocazională a profesiei pentru medicii străini”, exercitarea profesiei se face în baza unui aviz eliberat de CMR.
„Prin activitate medicală cu caracter temporar se înțelege activitatea medicală desfășurată pe o perioadă limitată de timp, precizată clar în cererea de solicitare a avizului. Prin activitate medicală cu caracter ocazional se înțelege activitatea medicală/didactică desfășurată cu o anumită ocazie, de asemenea specificată clar în cererea de solicitare a avizului (de exemplu, conferințe, congrese, intervenții și/sau manevre terapeutice/diagnostice care se doresc a fi împărtășite medicilor români, inclusiv activități cu caracter umanitar și de voluntariat)”, se precizează în decizia respectivă.
Colegiul Medicilor din Iași spune că a aflat cu surprindere despre vizita medicului turc de pe rețelele de socializare.
Președintele Colegiului Medicilor din Iași, dr. Liviu Oprea, spune că a luat legătura cu organizatorii, Medical Park, și i-a întrebat dacă medicul Ceyhun Bozkurt a solicitat acest aviz.
„Ne-am interesat dacă are avizul respectiv, dar nu îl avea, iar cu o săptămână înainte, au spus că îl vor anula. În ziua evenimentului, colegii mei s-au dus la hotel și au constatat că erau oameni care așteptau, sala era închiriată, deci lucrurile s-au desfășurat. Atunci, sigur, următorul pas pe care îl facem este să depunem o plângere penală, că este treaba poliției mai departe”, a declarat dr. Liviu Oprea pentru Libertatea.
Acesta a explicat că plângerea va fi făcută împotriva doctorului pentru că el are responsabilitatea obținerii avizului, nu cei care au organizat evenimentul.
Oprea susține că, potrivit Codului deontologic, este ilegal să practici medicina în afara granițelor fără acordul instituțiilor de acolo.
„Noi nu avem doar legislația țării, ci și un cod deontologic. Peste tot e la fel. Ca român, dacă ai dreptul de practică în Franța sau în Germania, nu înseamnă că îl ai automat, trebuie să te înregistrezi la ordinul medicilor de acolo, sunt niște reguli”, a explicat președintele Colegiului Medicilor din Iași.
Libertatea a încercat să ia legătura cu organizatorii, Medical Park România, însă aceștia nu au răspuns nici la telefon, nici pe email sau la mesajele date pe rețelele de socializare.
Chiar și cu aviz, medicii nu pot consulta pacienți în hotel
De pe pagina de Facebook a Medical Park am aflat însă că organizează un eveniment similar chiar sâmbătă, 16 februarie, în Constanța, când doctorul turc Sami Sokucu, prezentat ca expert în ortopedie și traumatologie, oferă consultații gratuite și a doua opinie pentru cei interesați, iar evenimentul are loc la birourile Medical Park Romania.
Acesta este un alt aspect semnalat în plângerea penală de Colegiul Medicilor din Iași. Astfel, chiar și cu un aviz obținut, medicii care practică medicina în România sunt obligați să facă acest lucru în spitale, nu la hotel.
„Consultațiile se pot da în hoteluri, pe stradă sau la casa omului numai dacă sunt urgențe. Doar medicii de familie sau cei de la urgențe au acest drept, dar consultațiile obișnuite se dau în instituții medicale”, a precizat dr. Liviu Oprea.
El a adăugat că avizul temporar este valabil doar în locul unde se desfășoară evenimentul, și nu pe tot teritoriul țării.
Consultații fără aviz și la Constanța
Libertatea a luat legătura și cu reprezentanții Consiliului Medicilor din Constanța, pentru a afla dacă au fost informați despre consultațiile oferite de Sami Sokucu, tot prin Medical Park.
https://www.facebook.com/romaniamedicalpark/videos/2135397093210073/
Dr. Gabriela Dascăl, președintele Consiliului Medicilor din Constanța, care face parte și din Biroul Executiv al Colegiului național al Medicilor din România, a precizat că nu știe nimic despre acest eveniment și nu a primit nicio înștiințare de la București că un medic străin ar urma să profeseze în Constanța.
„Noi ce să facem mâine, să mergem peste ei? Nu suntem Poliția. Dacă avem o sesizare că s-a făcut așa ceva, putem să ne adresăm Poliției, să vadă ei dacă a avut sau nu loc”, a precizat dr. Gabriela Dascăl.
Ea a spus că din cunoștințele sale în Constanța au loc destule evenimente în care doctori străini vin și oferă consultații, dar că sunt greu de urmărit, pentru că persoanele de bună credință nu fac sesizările de rigoare, iar Colegiul Medicilor nu poate urmări evenimentele să vadă dacă sunt avize peste tot.
„Au venit medici turci care sub formă de voluntariat au făcut operații în teritoriu, nici nu știu unde, nici în ce condiții. Lucrurile sunt destul de complexe și, dacă nu pune toată lumea mâna să vegheze la asta, este foarte greu. Indiferent de tipul de activitate desfășurată în Constanța, noi ar trebui să fim înștiințați, iar un exemplar al acelui aviz se emite colegiului teritorial unde urmează să activeze medicul respectiv”, a explicat dr. Gabriela Dascăl.
Întrebată dacă faptul că CM Constanța nu știa de activitatea medicului înseamnă că acesta nu a obținut avizul, Dascăl a răspuns: „Da, eu cred că nu l-a obținut, altfel am fi știut de el!”.
Ce aspecte acoperă procedura de avizare
Potrivit specialiștilor, prin această avizare medicului respectiv i se verifică documentele și mai ales dacă are dreptul de a profesa. Totodată, prin această procedură, se asigură că medicul își desfășoară activitatea într-un spital, în limba maternă din țara respectivă sau într-una de circulație internațională.
Legislația precizează, pentru medicii care vin din afara UE (cum este cazul Turciei), că trebuie să își echivaleze inclusiv diplomele de studiu, iar dacă sistemele de învățământ diferă major acest proces poate dura mult timp.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro