Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 atinge cote alarmante, de la o zi la alta, precizează Colegiul Medicilor din Bucureşti, care arată că au fost făcute peste 24.000 de recoltări de teste tip PCR făcute de Ambulanța București-Ilfov în ultimele 14 zile.

Miercuri, 9 februarie, rata de incidență din București a ajuns la 35,31 de cazuri la mia de locuitori, potrivit Direcției de Sănătate Publică.

„Creșterea explozivă a cazurilor de COVID-19 din valul cinci al pandemiei, înregistrată într-un timp relativ scurt, la nivelul Capitalei și al județului Ilfov, înseamnă deja o presiune mare pe sistemul medical, în primul rând pe medicii de familie și pe cadrele Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), dar presiunea este resimțită și în spitalele din Capitală, care tratează pacienți cu SARS-CoV-2”, transmit medicii din Capitală.

În acest context, Colegiul Medicilor din Municipiul București face apel la nivelul populației din Capitală ca, atât pacienții, cât și personalul medical să dea dovadă de înțelegere unii față de ceilalți, dar și de respect reciproc pentru depășirea acestei situații.

„Numărul mare de cazuri poate însemna, în funcție de moment, și anumite întârzieri în realizarea serviciului de asistență medicală, cauzate exclusiv de numărul mare de pacienți înregistrați în aceste zile, chiar dacă mulți dintre aceștia au forme ușoare sau medii de boală”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

„Medicii, alături de tot personalul medical, au fost și sunt alături de pacienți, dar, în această perioadă, pe anumite servicii, cum sunt medicina de familie și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, există o presiune foarte mare dată de numărul de solicitări venite pe parcursul a 24h. Pentru a face față acestei situații, cu toții, pacienți și personal medical, trebuie să dăm dovadă de înțelegere și respect reciproc”, adaugă prof. dr. Cătălina Poiană.

Doar în ultimele 14 zile, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov s-au efectuat 53.648 de solicitări din care 16.007 urgențe de cod roșu și cod galben, 13.367 consultații de urgență la domiciliu și 24.274 de recoltări de probe biologice în vederea efectuării testului PCR.

„S-au luat măsuri de creștere a capacității de intervenție în această perioadă prin detașare de personal la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, de medici rezidenți, medici și asistenți din rețeaua de medicină școlară de la ASSMB, pompieri cu mașini de administrație din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Se aduce în fiecare zi personal suplimentar SABIF în regim de gardă, medici asistenți și ambulanțieri pentru a crește numărul echipajelor de urgență și pentru a suplini personalul aflat în izolare/carantină”, a declarat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, dr. Alis Grasu.

România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 27.346 de noi infectări cu COVID şi 176 de decese.

 
 

Urmărește-ne pe Google News