UPDATE: Instanța supremă a respins contestația colonelului Marian Corcodel împotriva deciziei Curții de Apel București, care a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele său, pentru suspiciuni de cămătărie și șantaj.
În timpul judecării contestației lui Marian Corcodel, care a avut loc cu ușile închise, avocata șefului din Jandarmerie a spus că acesta este un excelent executant, un angajat cu calificative foarte bune, care a avut la un moment dat și prerogativele funcției de general.
Avocata a susținut în fața judecătorilor că, în prezent, toate sursele de venit ale lui Marian Corcodel sunt sub controlul procurorilor DIICOT, ca urmare a sechestrului pus pe conturi bancare, contul de salariu şi pe sumele de bani găsite la biroul său.
Apărătoarea a acreditat ideea că procurorii DIICOT au pus sechestru inclusiv pe contul de alocație al copilului familiei Corcodel, aspect infirmat imediat de procurorul DIICOT, care a arătat că informația este falsă.
Avocata a mai arătat că ancheta avansează și a cerut arest la domiciliu pentru colonelul Marian Corcodel, precizând că, sub această măsură, cercetările nu pot fi afectate de clientul ei.
Marian Corcodel a fost arestat preventiv în 4 august, de Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat de cămătărie și delapidare. Decizia a fost contestată de șeful Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei la instanța supremă, care va decide definitiv dacă acesta rămâne în arest preventiv sau va fi plasat în arest la domiciliu.
Adjunctul lui Marian Corcodel, maiorul Daniel Preoteasa, este și el în arest preventiv, din 10 august, după ce a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT în același dosar.
Procurorii DIICOT îl acuză pe Marian Corcodel că le cerea jandarmilor cărora le dădea bani cu 20% dobândă să garanteze împrumutul cu mașini, case și terenuri și se asigura că își recuperează banii luându-le cardul de salariu, pe care îl și folosea pentru că avea codul pin. Dobânzile plătite de jandarmii care împrumutau bani de la cel căruia i se spunea ”Banca Română de Comerț Corcodel” erau preluate de Daniel Preoteasa, care le preda colonelului cămătar.
Citește și: EXCLUSIV. O poveste cu… cântec de corupție. Colonelul cămătar Corcodel și-a turnat generalul la DNA
EXCLUSIV: Micile delicii ale generalului Neculai Bontic. Carne de sturion, mistreț și căprioară, găsită de DNA în frigiderele lui Corcodel
EXCLUSIV: Deconturi fictive după misiuni în Bosnia, punctul de plecare al problemelor lui Bontic, Corcodel și Preoteasa
Maiorul Daniel Preoteasa, prim-adjunct al comandantului Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române şi şeful parcului auto al unității, este cercetat pentru că a aderat la grupul infracţional organizat inițiat de Corcodel în 2011, care a urmărit să dea bani cu camătă subalternilor, de la care a ajuns să ceară dobânzi de 10-20%.
”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Corcodel Marian şi ai inculpatului Preoteasa Iancu Daniel sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit”, potrivit DIICOT.
În situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 de euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului care garanta pentru împrumut era reţinut de Marian Corcodel, care primea și codul pin. Retragerile banilor din conturile debitorilor erau făcute fie de Corcodel, fie de interpuşi.
Dacă împrumuturile depăşeau 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, Corcodel solicita punerea la dispoziţie a unor garanţii mobiliare sau imobiliare şi încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată, pentru a ascunde astfel cămătăria.
”Ca garanţii mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, imobiliare – case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori faţă de cea a împrumutului. De altfel, la nivelul Bazei de Administrare şi Deservire era răspândită expresia «are cardul la Corcodel» (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal «Banca Română de Comerț Corcodel»”, susțin procurorii.
Investigaţia a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori îi erau date lui Preoteasa, suspectului B.G.A. sau altor membri ai grupului infracțional, care îi predau ulterior banii lui Corcodel.
”De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional din care făcea parte şi inculpatul Preoteasa Iancu Daniel”, potrivit procurorilor.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Imagini în premieră cu Abdullah Ataș, turcul care l-a ucis pe polițistul Gheorghe Ionescu. La pușcărie, muncește la ”brățări”, citește și se roagă
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro