”Sunt și în Norvegia vreo sută de morți, din câte am înțeles, sunt și ceva restricții, dar nimic mai mult. Aici la Skjervøy a fost un singur caz, iar omul s-a vindecat”, a precizat pentru LibertateaAlexandru Cuc, primul român care pus tricolorul la Cercul Polar în urmă cu 20 de ani.
Potrivit bărbatului de 49 de ani, numărul românilor din Skjervøy a mai scăzut. Nu mai sunt 400. ”A plecat un băiat în Italia, are iubita acolo, o familie a plecat în Spania, și vreo câțiva înapoi în țară. Cred că suntem încă destui, peste 300, în ”Mica Românie”, a făcut Alexandru un scurt recensământ.
”Eu mă ocup de restaurantul unui prieten. Puțini oameni mai vin să servească masa aici, însă facem multă mâncare la comandă, pentru acasă. Vin ei după ea sau o trimit eu celor care sunt la autoizolare”, a mai explicat Alexandru.
Clujeanul urmărește și evenimentele din România. ”Când le povestesc norvegienilor ce e la noi în țară, cu armata pe străzi, se crucesc. Mă întreabă dacă e război sau de ce sunt tancuri pe stradă? Nu înțeleg asemenea măsuri dacă situația nu este cu adevarat critică”, a mai adăugat Alexandru Cuc.
”Zăpada are peste doi metri”
Iarna este încă în drepturi depline la Skjervøy. ”Ninge ca-n povești.
Avem peste doi metri de zăpadă. Recordul este din 1997, când stratul de zăpadă a atins 2,40 metri. Mai avem nevoie de 39 centimetri ca să-l egalăm. Dar prefer să nu se întâmple”, povestește Alexandru, uitându-se pe geam la albul imaculat de afară.
El a continuat: ”Îmi place zăpăda, dar parcă e prea multă, totuși. Este deja a șaptea lună cu zăpadă. Avem și zile frumoase, cu soare, dar și când ninge, într-o oră se așterne jumătate de metru! Ninge, de obicei, la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Se așeaza un strat de vreo 30 centimetri, apoi mai ninge răzleț până în ianuarie. Din ianuarie începe usurel, iar în martie se dezlănțuie forțele naturii”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro