Când vine uraganul, se lasă cu chef

Munca le ocupă celor doi tineri o mare parte din timp, însă ştiu şi ei că nu mulţi au ocazia ca la sfârşitul programului să se relaxeze cu o baie în ocean sau să vadă insula în perioada uraganelor, când majoritatea turiştilor sunt deja plecaţi.
“În acele zile toată lumea rămâne fără curent şi fără apă, aşa că suntem nevoiţi atunci să ne facem provizii. Din fericire, de cele mai multe ori, uraganul nu a făcut pagube importante, aşa că ploaia ne ţine în casă, iar noi profităm să ne adunăm prietenii români sau străini la un loc şi să jucăm table, cărţi sau rummy”, ne-a povestit Alina.
Şi de Sărbători, coloniştii români din Bermude se adună la masă, fac sarmale şi petrec pe plajă iar în fiecare an trimit cadouri unui centru de plasament pentru cu copii cu handicap din ţară. Până în 2012, în Bermude se putea rămâne pe o perioadă de maximum 6 ani.
Restricţia a fost eliminată, însă permisul de muncă se reînnoieşte, iar angajatul semnează o declaraţie conform căreia nu are pretenţii la rezidenţa permanentă sau la cetăţenie. Mai mult, spre deosebire de alte ţări, statul bermudian nu oferă indemnizaţie mamelor străine care nasc pe teritoriul său, dar, cu toate acestea, există şi români care se simt aici ca acasă şi nu se mai gândesc să plece.
“Motivul pentru care am plecat este situaţia economică şi politică din ţară. Nimic nu poate înlocui în întregime dorul de România, însă cred că am fost inspirată venind aici şi am ajuns să numesc locul ăsta «acasă»”, ne-a mărturisit Diana, o tânără de 25 de ani care lucrează într-un restaurant italian. Chiar mai legat de acest loc este Albert, un bucureştean care a lucrat 10 ani în Italia, apoi a ajuns în Bermude în 2003, când acolo mai erau doar alţi doi români.
Principalul motiv pentru care este hotărât să rămână acolo este fetiţa lui de 6 ani, Maria, rodul unei căsătorii cu o localnică de care însă Albert a divorţat. “Vreau să fiu lângă copilul meu şi pot rămâne ca întreţinător de familie până împlineşte ea 18 ani. Are nevoie de mine acum, când e mică, apoi vom vedea ce se mai întâmplă”, spune Albert, care lucrează la un restaurant.

Visul american

Dacă unii au ajuns în mijlocul Atlanticului atraşi de mirajul salariilor de mii de dolari pe lună, alţii au făcut‑o pur şi simplu din curiozitate. Alina (28 de ani) era manager la un cazinou în ţară şi anul III la facultate, însă, când i s-a ivit ocazia, şi-a urmat gaşca de prieteni în Bermude.
“Am început la un băruleţ din colţul străzii, iar astăzi lucrez pentru cel mai popular hotel de pe insulă, unde recent s-au investit 90 de milioane de dolari pentru renovări. Probabil că anii următori voi încerca să mă stabilesc în America, unde am fost în vacanţe şi mi-a plăcut”, ne-a spus braşoveanca, mărturisind că mai greu i-a fost să se acomodeze cu stilul fără grabă şi fără stres al insularilor.

Protectorat britanic pe continentul american

Insulele Bermude înseamnă, de fapt, şapte insule principale şi alte 130 mai mici, aflate în Oceanul Atlantic, la aproape 1.000 de kilometri de Washington.
Deşi aflate în America de Nord, insulele sunt un teritoriu autonom al Marii Britanii, iar capitala este la Hamilton.
Zona este cunoscută mai bine datorită Triunghiului Bermudelor, o zonă cuprinsă între Bermude, Puerto Rico şi Fort Lauderdale, în care ar avea loc fenomene paranormale, precum dispariţia unor vase sau aparate de zbor.

Destinaţie de vacanţă preferată de vedete

La fel ca multe alte insule din Atlantic, Insulele Bermude sunt o destinaţie de vacanţă preferată de vedete, iar Chaterine Zeta-Jones şi Michael Douglas chiar deţin o reşedinţă aici.
Catherine Zeta-Jones şi soţul ei, Michael Douglas, deţin o reşedinţă de vacanţă în Insulele Bermude
Cei care vor să se relaxeze pe aceste plaje trebuie în primul rând să evite perioada iunie-noiembrie, când regiunea este lovită de uragane. Un bilet de avion Bucureşti – Hamilton începe de la 700 de euro şi poate depăşi uşor 1.000 de euro, însă drumul durează mai bine de 20 de ore şi, de obicei, include o escală în Europa şi una pe teritoriul Americii de Nord.
Având în vedere că economia insulelor se bazează în mare parte pe turism, nici cazarea nu este foarte ieftină – o noapte la un hotel fără pretenţii începe de la 80 de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News