Colorantul pe bază de cătină și sânge de porc pentru reducerea nitritului rezidual în industria cărnii este rezultatul muncii profesorilor Maricica Stoica, Petru Alexe și Cristian Dima de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați.
Profesorul Petru Alexe a declarat că echipa a reușit astfel să obțină o valorificare a superioară a sângelui în industria cărnii.
”Nu vă ascund faptul că avem o luptă destul de dificilă în a-i convinge pe cei din România să facă eforturi în valorificarea sângelui. De la un animal aproximativ 3,5 la sută din sânge poate fi recuperat, care are o compoziţie chimică compartiv cu a cărnii slabe de vită. Ceea ce înseamnă că valoarea acestui sânge este uriaşă. Mai multe decât toate, sângele reprezintă un component care are toate elementele nutritive şi mai ales uşor asimilabilă. Este mare păcat că un asemernea produs care poate să coloreze natural preparat din carne să fie aruncat sau să ajungă în industria chimică sau valorifiact pentru făină furajeră”, a spus Petru Alexe.
La rândul ei, Marcica Stoica a spus că noua invenție va rezolva trei probleme importante din puncte de vedere tehnic.
::placeholdeR–>
Cei trei profesori au primit medalia de aur și o diplomă pentru colorantul pe bază de cătină și sânge în vederea reducerii nitritului rezidual, pentru industria cărnii, în cadrul unul salon de inventică care a avut loc de curând la Timișoara, iar alături de profesoara Liliana Mihalcea, au mai fost recompensați cu o medalie de aur pentru pentru un parizer din carne de porc cu șrot de cătină fără adaos de nitrit, dar și cu o medalie de argint pentru un parizer din carne de porc cu cătină fără nitrit, alături de alte distincții.