People wait to enter the Colosseum as it reopens to the public as Lazio region is back to Covid-19 yellow zone, Rome, Italy, 26 April 2021. Coronavirus-related restrictions in most of Italy are eased as of 26 April and most regions return to the moderate-risk yellow zones of the country's tiered system of coronavirus-prevention measure. EPA-EFE/,Image: 607984916, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
O vizită la Colosseum va fi diferită din 2023, căci din acest an, turiștii vor putea să stea și în centru. Acolo va fi construită o nouă scenă, de unde se va vedea arena așa cum o vedeau și gladiatorii din Roma antică, relateazăAssociated Press.
Un proiect de construire a unei scene de înaltă tehnologie în interiorul Colosseumului va permite vizitatorilor „să vadă măreția monumentului”, a declarat ministrul culturii din Italia.
Ministrul Dario Franceschini a anunțat un contract de 18,5 milioane de euro pentru construirea și instalarea structurii retractabile care va „reface măreția arenei tradiționale” care a găzduit spectacolele de gladiatori din Roma antică.
Este un proiect ambiţios care va ajuta la conservarea structurilor arheologice în vederea recuperării imaginii originale a Colosseumului şi complexitatea scenei mobile.
Ministrul Culturii Dario Franceschini:
Proiectul ar trebui să fie finalizat până în 2023, iar sistemul mobil va putea acoperi sau descoperi rapid structurile subterane pentru a le proteja de ploaie sau pentru a le permite aerisirea.
Totodată, proiectul este reversibil, ceea ce înseamnă că se poate reveni la forma actuală dacă planurile pentru Colosseumul din Roma se schimbă în viitor.
Scena originală a amfiteatrului a existat până în anii 1800, când a fost îndepărtată pentru săpături arheologice la nivelurile subterane ale structurii antice.
Colosseumul s-a redeschis publicului săptămâna trecută, după o închidere de 41 de zile din cauza restricțiilor pandemice. Oficialii au stabilit un itinerariu cu sens unic, ca parte a măsurilor de siguranță, iar vizitatorii sunt limitați la 1.260 pe zi, comparativ cu 25.000 pe zi în 2019, pre-pandemie.