Hotărârea Curții vine pe fondul unor decizii similare luate în alte două țări sud-americane, Mexic și Argentina, care au facilitat accesul femeilor la procedura de avort.
Votul a fost strâns, 5 la 4 pentru dezincriminarea procedurii.
Anterior, avortul în Columbia era permis doar dacă viața femeii însărcinate era pusă în pericol, în cazul unor malformații ale fătului care pun viața în pericol, sau când sarcina a fost rezultatul unui viol, incest sau inseminare artificială neconsensuală.
„Sărbătorim această hotărâre drept o victorie istorică a mișcării femeilor din Columbia, care a luptat de zeci de ani pentru recunoașterea drepturilor acestora”, a declarat Erika Guevara-Rosas, director la Amnesty International.
Aceasta a mai adăugat că „femeile, fetele și persoanele capabile să aibă copii” sunt, acum, „singurele care ar trebui să ia decizii cu privire la corpul lor.”, iar autoritățile sunt obligate să țină cont de decizia lor.
De îndată ce s-a pronunțat decizia, manifestanții pro-choice, îmbrăcați în verde, culoarea adoptată de mișcare, au sărbătorit în fața Curții Constituționale a Columbiei, din centrul capitalei.
Protestatarii antiavort au manifestat și ei față de decizie.
Grupurile pentru drepturile la avort, cunoscute în mod colectiv sub numele de Valul Verde, au pornit un proces pentru eliminarea avortului din Codul Penal. Curtea Constituțională a mai ales, de două ori, în ultimii doi ani, să nu se pronunțe pe această chestiune a avortului.
„Aplaudăm curajul juridic și politic al Curții Constituționale în recunoașterea faptului că femeile și fetele nu sunt cetățeni de clasa a doua”, a declarat Paula Avila-Guillen, avocat internațional pentru drepturile omului și director executiv al Centrului pentru Egalitatea Femeii, cu sediul la New York.
Datele estimează că, în Columbia, sunt efectuate până la 400.000 de avorturi anual și doar 10% se fac legal. În cursul anului 2020, în Columbia au fost efectuate cel puțin 26.223 de avorturi nesigure, potrivit Profamilia.
Potrivit Causa Justa, o coaliție columbiană pentru drepturile femeilor, cel puțin 350 de femei au fost condamnate sau sancționate pentru avort între 2006 și jumătatea anului 2019, inclusiv cel puțin 20 de fete sub 18 ani.
America Latină, o regiune tradițional conservatoare, cu un puternic lobby creștin catolic și evanghelic, are unele dintre cele mai restrictive legi privind avortul, din lume, interzicând adesea procedura în totalitate. În El Salvador, zeci de femei au fost închise pentru omucidere după ce au suferit urgențe obstetricale.
Curtea Supremă din Mexic a dezincriminat avortul anul trecut, în timp ce parlamentarii din Ecuador, săptămâna trecută, au relaxat reglementările care permit acum accesul la avort, în cazurile de viol.