UPDATE ora 13.40 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că în localităţile afectate de precipitaţiile abundente vor fi evaluate pagubele, pentru a se stabili cu exactitate intervenţiile necesare de la nivelul Guvernului.

„În ultimele zile au fost înregistrate ploi abundente, care au generat inundaţii şi pagube pentru anumite comunităţi. Am convocat în această dimineaţă un comandament, pe de o parte pentru a analiza situaţia existentă, iar pe de altă parte să putem să anticipăm posibilele efecte, în urma riscurilor de inundaţii pe care hidrologii le-au semnalat în avertizările din cursul zilei de ieri. În localităţile afectate se vor organiza activităţi de evaluare a pagubelor, vom centraliza aceste pagube pentru a cunoaşte cu exactitate de ce intervenţii au nevoie de la nivelul Guvernului. Suntem pregătiţi ca, în cel mai scurt timp, să oferim sprijin comunităţilor afectate”, a spus Dăncilă, joi, în debutul şedinţei de Guvern.

UPDATE ora 12.50 Comandamentul a avut ca scop analiza situației la zi în urma precipitațiilor din ultimele zile. Ministerul de Interne a transmis, după ședință că, în urma centralizării datelor la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în această dimineață se înregistrau efecte în 60 de localități din 14 județe. Totuși, până la această oră nu au existat persoane sau localități izolate și nici urgențe medicale la care să nu se fi putut ajunge.

”Încă de la anunțarea avertizărilor hidro-meteorologice, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, la nivel național, aproximativ 16.000 de angajați MAI – 8.000 de polițiști, 3.200 de pompieri, 4.600 de jandarmi, cu peste 6.600 mijloace tehnice. În cursul zilei de ieri, au fost activate grupele operative sau Centrele Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției, după caz. Întreaga situație la nivel național a fost și este în continuare monitorizată la nivelul MAI prin Centrul Național de Conducere Integrată”, arată MAI.

Potrivit MAI, intervențiile din ultimele 24 de ore ale angajaților MAI au vizat, în principal: scoaterea apei din gospodării (21 de case, 2 anexe gospodărești, 382 de curți, 20 subsoluri, 4 obiective social-economice) și îndepărtarea aluviunilor de pe căile de acces (7 drumuri naționale, 2 drumuri județene, 5 poduri și podețe).

”Structurile de intervenție ale MAI rămân la datorie până la normalizarea situației în toate județele, iar la final, prin comisiile speciale ce se vor constitui la nivelul fiecărui județ prin grija prefecților, vom avea o evaluare a pagubelor produse de aceste precipitații și vom decide asupra modalităților prin care vom sprijini comunitățile afectate”, mai transmit autoritățile.

Prim-ministrul Guvernului României a solicitat ca după încetarea ploilor și revenirea la normalitate să se realizeze primele evaluări privind pagubele pentru ca Guvernul să dispună măsuri concrete de ajutorare a populației și a comunităților afectate.

Autoritățile recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizările hidrologice să nu se aventureze în zonele afectate de inundații și să înțeleagă că măsurile dispuse de autorități sunt pentru protejarea vieții și a bunurilor lor


Ploile care s-au abătut asupra României vor continua și în următoarele 24 de ore. Potrivit ultimelor informații primite de la meteorologi, începând de miercuri spre joi, de la ora 3.00 și până joi noapte, la ora 23.00, aproape jumătate de țară va fi sub cod galben.

Începând de miercuri de la ora 13.00 până joi la ora 16.00, râuri din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Buzău, Vrancea, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea sunt vizate de o avertizare cod portocaliu de inundaţii.

Între județele care se vor afla sub cod galben se numără și cele aflate în ultimele ore sub incidența codului portocaliu, respectiv Buzău, Vrancea sau Covasna.

Potrivit ANM, în a doua parte a nopții de miercuri spre joi și pe parcursil zilei de joi, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, în sud estul Transilvaniei, sud vestul Moldovei precum și în zona Carpaților Orientali vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 20-30 litri pe metrul pătrat și izolat 50-60 de litri pe metru pătrat.

Cel mai probabil, fenomenele se pot produce cu intensitate mare, joi, în intervalul 9 și 16, pe unele râuri din judeţele Prahova, Vrancea, Buzău, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Totodată, până joi la ora 16.00 este cod galben de inundaţii pe râuri din Harghita, Mureş, Sibiu, Covasna, Braşov, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, lfov, Prahova,Buzău, Brăila, Vrancea, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Săptămâna trecută, zeci de gospodării au fost inundate de o viitură produsă în localitatea Vaideeni, din Vâlcea, iar zece mașini au fost luate de ape.

Citește și: CORESPONDENȚĂ DIN ITALIA/ Una dintre cele mai moderne nave militare din lume a fost lansată la apă. E spital mobil, centrală electrică plutitoare și produce apă potabilă!

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News