În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Germania și-a mărit bugetul militar și a făcut eforturi pentru intensificarea capacităților industriei sale de apărare.

„În Germania, suntem încă la kilometri distanță de a percepe o amenințare externă astăzi, destul de diferită de oamenii din statele baltice sau din Polonia, de exemplu”, a declarat Giss, pentru Die Welt.

„Dar ceasul meu intern ca soldat merge și îmi spune că, peste cinci ani, va trebui să fim rezistenți ca societate pentru a rezista unei amenințări militare externe”, a adăugat Giss.

Michael Giss, șeful Comandamentului de Stat din Hamburg al Forțelor Armate Germane FOTO Profimedia

Berlinul a început să elaboreze „Planul de operațiune Germania”, o strategie națională de pregătire militară în parteneriat cu NATO, în martie 2023, ca răspuns la invazia Rusiei.

Giss a spus că planul cere ca Germania să se pregătească pentru „un atac convențional al Rusiei în termen de cinci ani”.

Potrivit lui Giss, Rusia este deja angajată într-un război hibrid împotriva NATO, ducând „de câțiva ani” campanii de atacuri cibernetice, sabotaj și dezinformare.

Tot mai multe țări au vorbit de vigilență militară reînnoită, avertizând că Alianța trebuie să fie mai bine pregătită pentru un potențial război cu Rusia. „Întreaga Germania trebuie să fie pregătită pentru război”, a spus Giss.

Anterior, generalul Carsten Breuer, șeful de stat-major al armatei germane, a declarat că necesar ca Bundeswehrul (n.red. – forțele armate germane), în curs de modernizare de la lansarea războiului rus în Ucraina, să fie „apt de război” în cinci ani.

În cadrul noii strategii de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice, Germania doreşte să menţină 35.000 de soldaţi în disponibilitate pe viitor.

Potrivit documentului de 67 de pagini „Directiva-cadru pentru apărare generală”, în condiții de război, recrutarea în armată ar fi obligatorie, iar muncitorii calificați cu vârste de peste 18 ani ar putea fi obligați să ocupe anumite locuri de muncă, inclusiv în brutării și în oficiile poștale. Medicii, psihologii, asistenții medicali și veteranii ar putea fi, de asemenea, redistribuiți în roluri militare și în serviciul civil.

De asemenea, ar urma să se introducă raționalizarea. În cazul în care rezervele de alimente se vor diminua, guvernul ar urma să creeze stocuri de alimente pentru a le oferi cetățenilor „o masă caldă pe zi” pentru o perioadă nedeclarată, arată documentul.

Rezervele federale ar include alimente precum orez, legume și lapte condensat. Alte resurse-cheie, cum ar fi benzina și uleiul, ar putea fi, de asemenea, raționalizate pe cartele, în cazul în care devin rare.

Documentul prezintă și măsuri de protecție civilă, inclusiv transformarea stațiilor de metrou în buncăre improvizate și pregătirea spitalelor pentru un aflux de pacienți.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News