„Legea pare să-i confere guvernului, practic, puteri nelimitate de a conduce prin ordonanţe şi de a ocoli forul legislativ, fără a propune o dată clară la care aceste prerogative excepţionale vor înceta”, a spus un purtător de cuvânt al ONU, Rupert Colville, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
Conform ONU, dreptul internaţional permite doar legi de urgenţă ce sunt limitate la perioada în care se produce o criză. Un alt motiv de îngrijorare cu privire la această lege este că îi va condamna la închisoare pe cei care vor răspândi informaţii false despre modul în care guvernul se va ocupa de ieşirea din criza epidemică. Astfel, legea ar putea avea importante efecte împotriva libertăţii de expresie în Ungaria, potrivit purtătorului de cuvânt al ONU.
Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, i-a transmis premierului Viktor Orban o scrisoare în cursul acestei săptămâni, în care avertizează asupra riscului unei „stări de urgenţă nelimitate şi necontrolate”.
Orban i-a răspuns, cerându-i ‘să nu obstrucţioneze eforturile Ungariei de combatere a epidemiei de coronavirus.
În scrisoare, Orban i-a solicitat secretarului general al Consiliului Europei să analizeze textul exact al proiectului de lege înaintat parlamentului şi să examineze practicile legale similare din alte ţări, a precizat joi şeful biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, pentru agenţia de ştiri MTI.
„Dacă nu puteţi să ne ajutaţi în actuala criză, vă cer să vă abţineţi din a ne obstrucţiona eforturile”, a precizat Orban.
Militari în uniforme spitale
Orban a anunţat vineri că Ungaria va impune o serie de restricţii de circulaţie a persoanelor pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Astfel, începând de sâmbătă dimineaţă, cetăţenii şi rezidenţii ungari vor avea voie să-şi părăsească domiciliile doar pentru a merge la muncă, pentru a cumpăra alimente şi medicamente, precum şi pentru alte câteva activităţi considerate esenţiale.
Atunci când se vor afla în afara locuinţei, toţi oamenii vor trebui să respecte distanţa socială. Aceste restricţii sunt anunţate pentru o perioadă de două săptămâni, până la data de 11 aprilie.
Orbán a precizat și că începând de luni dimineaţă, în conducerea fiecărui spital din Ungaria îşi vor face apariţia “comandanţii de spital”, în uniformă, potrivit Radio Europa Liberă.
“Comandanţii de spital”, a subliniat, premierul ungar, „vor avea rolul de a veghea asupra respectării reglementărilor epidemiologice şi a disponibilităţii
stocurilor de materiale necesare, respectiv vor asigura gestionarea
continuă, fără întreruperi, a resurselor umane”.
Acești comandanți militari vor prelua managementul tuturor spitalelor, dar nu vor intervenii în actul medical.
Până vineri în Ungaria s-au înregistrat 300 de cazuri de infecţii confirmate cu noul coronavirus şi 10 decese.