Este vorba despre Denis „Redis” Prokopenko, comandantul regimentului Azov, Sviatoslav „Kalina” Ponomar, comandantul adjunct al Azov, Oleg Khomenko, ofițer superior al Azov, Serghei „Volyn” Volynsky, comandantul Brigăzii 36 Marină și Denis Schlege, comandantul brigăzii a 12-a a Universității de Stat din Novosibirsk.
Cei cinci comandanți se predaseră rușilor la uzina Azovstal din Mariupol, relatează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).
„Pe lângă 200 de soldați, am mai eliberat cinci comandanți, pentru care a trebuit să luptăm cel mai mult, cel mai mult, cel mai greu. Au fost amenințați în cel mai crud mod. Cinci supereroi.”, a anunțat Zelenski.
În schimbul lor, am dat 55 dintre cei care nu merită nici milă, nici simpatie, nici vreun cuvânt. Cei care au luptat împotriva Ucrainei. Și cei care au trădat Ucraina. Cei de care, cu siguranță, nu avem nevoie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski:
Zelenski a mai spus că Ucraina a convenit cu Turcia ca ofițerii regimentului Azov eliberați să fie sub protecția personală a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan până la sfârșitul războiului.
„Am vorbit despre acest lucru cu președintele Erdogan, că cei cinci comandanți ai noștri, care sunt eliberați din captivitate, se vor afla în deplină siguranță, în condiții confortabile și sub patronajul personal al președintelui Turciei. Deocamdată până la sfârșitul războiului. Dar noi vom oferi familiilor lor oportunitatea de a-i vedea”, a subliniat Zelenski.
Motivul pentru care comandanții regimentului Azov au fost duși în Turcia și rămân acolo până se termină războiul nu a fost făcut public, dar se presupune că e vorba despre o condiție pusă de ruși ca aceștia să nu mai ia parte la ostilități până la terminarea lor.
Miercuri, 21 septembrie, 215 persoane au fost eliberate din captivitatea rusă. Biroul președintelui a raportat că 200 de apărători ai Ucrainei au fost schimbați cu un deputat al poporului, unul dintre liderii Platformei Opoziției pentru Viață și „nașul” președintelui rus Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk.
De asemenea, 10 soldați străini care au servit în Forțele Armate ale Ucrainei au fost eliberați din captivitatea rusă. Printre ei, cei trei „condamnați” la moarte în așa-numitul „DNR”.
Potrivit datelor neoficiale de pe canalul de telegrame Rybar, citat de Meduza, printre prizonierii ruși eliberați se numără un maior şi un locotenent-colonel, şase ofiţeri subalterni şi patru comandanți, 40 de soldați și sergenți, doi oameni din așa-zisa miliție populară a RPD și unul din miliția populară a LPR. Rybar susține că alte 32 de persoane ar trebui să se întoarcă în Rusia.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Marhild • 22.09.2022, 15:04
Ma bucur foarte mult ca au fost eliberati si ca nu s-a ajuns la "procese" in custi de fier si executii publice, asa cum ar fi dorit unii din propagandistii de la Moscova.