• Doi ani și jumătate de ofensivă rusească au decimat multe unități ucrainene. Întăririle sunt puține, mulți soldați epuizați și demoralizați. Situația este gravă în rândul unităților de infanterie de lângă Pokrovsk și în alte zone de pe linia frontului de est, unde Ucraina luptă să oprească progresele Rusiei.

Dima (n.r. nume schimbat de editorul american) nu stinge niciodată o țigară până când nu o fumează până la filtru, riscând să-și ardă degetele. Știe „prețul” unui fum bun.

În calitate de comandant de batalion, el era responsabil de aproximativ 800 de militari care au luptat în una dintre cele mai înverșunate și sângeroase bătălii din război, lângă Pokrovsk, orașul strategic din est care este acum pe punctul de a cădea în fața Rusiei.

„Pur și simplu, m-am săturat să-mi privesc oamenii murind”

Dar majoritatea soldaților săi sunt acum morți sau grav răniți. După dezacordurile cu noul comandant, Dima a decis să demisioneze: „Nu au primit niciodată suficiente întăriri”.

Lucrează tot în armată, dar într-un birou din capitala Kiev. „Pur și simplu, m-am săturat să-mi privesc oamenii murind”, afirmă el.

„Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea – da. Când recruții vin aici, văd cât de greu este, cu o mulțime de drone, artilerie și mortiere inamice”, a spus un comandant de unitate care luptă în în Pokrovsk.

Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”
Recomandări
Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”

Ei merg pe poziții o dată și, dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc niciodată. Fie își părăsesc pozițiile, fie refuză să lupte, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata.

Spre deosebire de cei care s-au oferit voluntari mai devreme în război, mulți dintre noii recruți nu au avut de ales. Ei au fost înrolați după ce noua lege ucraineană privind mobilizarea a intrat în vigoare în primăvară și nu pot pleca legal decât după ce guvernul introduce demobilizarea, cu excepția cazului în care obțin permisiunea specială pentru a face acest lucru.

Problemele de disciplină au început cu mult înainte. Ucraina a trecut printr-o perioadă dificilă în timpul iernii trecute. Luni de întârziere în primirea asistenței militare americane au dus la o lipsă critică de muniție și la o scădere majoră a moralului.

Serhi Țehoțki, ofițer de la Brigada 59 Separată de Infanterie Motorizată, a declarat că unitatea încearcă să rotească soldații, care pot ieși trei până la patru zile.

Dar valul de drone rusești a forțat soldații să rămână pe loc mai mult timp. „Recordul este de 20 de zile”, a spus el.

Pe măsură ce situația câmpului de luptă s-a deteriorat, tot mai mulți soldați au început să fugă.

Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”
Recomandări
Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”

În primele patru luni din 2024, procurorii au demarat urmărirea penală împotriva a 19.000 de militari care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit Radei de la Kiev.

Peste un milion de ucraineni servesc în forțele de apărare și securitate ale țării, însă acest număr este teoretic și îi include și pe cei care lucrează în birouri aflate departe de linia frontului.

Nu raportează dezertările, sperând că soldații vor reveni voluntar

Mai mulți comandanți au declarat pentru CNN că nu vor raporta dezertarea și absențele neautorizate, sperând, în schimb, să convingă soldații să se întoarcă voluntar, fără a fi pedepsiți.

Această abordare a devenit atât de comună încât Ucraina a schimbat legea pentru a dezincrimina dezertarea și absența fără concediu, dacă au fost comise pentru prima dată.

Amenințările nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Un comandant inteligent va întârzia pedepsile sau chiar le va evita.

Pokrovsk, oraș care se află pe o rută-cheie care leagă alte orașe importante din zonă și pe o cale ferată spre Dnipro, a devenit epicentrul luptei pentru estul Ucrainei.

Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”
Recomandări
Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”

Progresele rușilor s-au accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce apărarea ucraineană începe să se prăbușească.

Raport de forțe: un ucrainean contra 10 ruși

Președintele rus Vladimir Putin a precizat că scopul său este de a obține controlul asupra regiunilor Donețk și Luhansk, anexate oficial în octombrie 2022, iar preluarea Pokrovsk, un important centru militar și de aprovizionare, ar fi un pas major.

Ultima mină importantă de cocs aflată încă sub controlul Kievului se află, de asemenea, la vest de oraș, furnizând materie primă pentru oțel, o resursă indispensabilă în timpul războiului.

Soldații ucraineni din zonă prezintă însă o imagine sumbră a situației. Forțele Kievului sunt în mod clar depășite numeric și depășite, unii comandanți estimând că există 10 soldați ruși pentru fiecare ucrainean.

Peste un milion de ucraineni iau parte la război, unii din birouri departe de front. Sunt 19.000 de dezertori în armata ucraineană

Dar par să se lupte și cu probleme create de ei.

Un ofițer dintr-o brigadă care luptă în Pokrovsk a declarat că o problemă majoră este „comunicarea deficitară între diferite unități”.

Un comandant de batalion din nordul Donețkului a spus că „flancul său a fost recent lăsat expus atacurilor rusești, după ce soldații din unitățile învecinate și-au abandonat pozițiile fără să raporteze acest lucru”.

Numărul mare de unități diferite pe care Kievul le-a trimis pe linia frontului de est a cauzat probleme de comunicare, potrivit mai multor soldați, inclusiv bruiaje de semnal care afectează coordonarea vitală și lansările de drone.

„De ce am fost trimiși la Kursk când linia frontului de est este în haos?”

Kievul a lansat incursiunea surpriză în Kursk, luna trecută, luând Moscova prin surprindere și avansând rapid cu aproximativ 30 de kilometri pe teritoriul Rusiei.

Liderii Ucrainei, inclusiv președintele Zelenski, au declarat că unul dintre obiectivele operațiunii a fost prevenirea altor atacuri asupra nordului Ucrainei, arătând, de asemenea, aliaților occidentali ai Kievului că, având sprijinul potrivit, armata ucraineană poate riposta și, în cele din urmă, poate câștiga războiul. Operațiunea era menită să dea, de asemenea, un impuls major unei națiuni epuizate.

Dar „săpătorii” ucraineni nu sunt siguri de strategie. Ei se întreabă de ce au fost trimiși la Kursk când linia frontului de est este în haos.

Ni s-a părut ciudat să intrăm în Rusia, pentru că în acest război trebuia să ne apărăm solul și patria, iar acum luptăm pe teritoriul inamicului.

„Săpătorii” petrec zile întregi pe linia frontului, curățând câmpurile de mine, pregătind apărarea și detonând explozii controlate. Ei se pot trezi atacați când cară în jur de 40 de kilograme de echipament și patru mine antitanc, fiecare de aproximativ 10 kilograme.

„După aproape trei ani de război, totul se simte la fel”

„Săpătorii” erau complet epuizați. Nu s-au odihnit între misiunea lor de la Pokrovsk și cea din Kursk.

„Depinde de fiecare comandant. Unele unități primesc rotații și au timp liber, în timp ce altele pur și simplu luptă non-stop. Sistemul neste inechitabil”, a spus unul dintre soldați. Întrebați dacă progresele de la Kursk le-au dat același impuls ca și restului națiunii, aceștia au fost sceptici.

„După aproape trei ani de război, totul se simte la fel”, a spus unul dintre bărbați..

Generalul Oleksandr Sîrski, șeful Statului Major ucrainean, a recunoscut că „moralul scăzut” este o problemă și a spus că ridicarea acestuia este „o parte foarte importantă” a rolului său.

„Operațiunea Kursk a îmbunătățit semnificativ moralul nu numai al armatei, ci și al întregii populații ucrainene”, a insistat el.

„Dușul adevărat” și tunsoarea la o frizerie, ca remediu psihic

El a spus că merge în mod regulat pe linia frontului pentru a se întâlni cu soldații și a face tot ce putea pentru a-i face să se simtă mai bine.

Cunosc toate problemele pe care le întâmpină militarii, soldații și ofițerii noștri. Prima linie este viața mea!

Andri Horețki este un ofițer special instruit pentru a oferi sprijin moral și psihologic trupelor.

În monotonia războiului, orice „fractură” de la rutină poate ajuta: „Un duș adevărat, o tunsoare la o frizerie sau o baie într-un lac. Sunt lucruri mici, dar îi scoate din rutină pentru o jumătate de zi, îi face fericiți și se pot întoarce la pozițiile lor puțin mai relaxați”.

Foto cu caracter ilustrativ: Hepta

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

XhX13   •   10.09.2024, 18:12

Război e peste tot nu doar în Ucraina,la câtă lume rea este ori la bal ori la spital.

nautilus   •   10.09.2024, 18:06

Ucraina mai există doar scriptic, ce o să rămână necucerit de ruși, este deja amanetat (oferit) de marioneta zelenski "aliaților strategici"!!!

iugavirgil   •   10.09.2024, 16:33

razboiul duce si la asemenea revolte care duc la dezertari .

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
S-a aflat! Cine este și cu ce se ocupă fiul lui Nicolae Ciucă. Ștefăniță Ciucă lucrează într-un domeniu diferit față de tatăl său
Viva.ro
S-a aflat! Cine este și cu ce se ocupă fiul lui Nicolae Ciucă. Ștefăniță Ciucă lucrează într-un domeniu diferit față de tatăl său
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Ce a spus un german care a vizitat toate țările din Europa despre România. Care sunt destinațiile care nu l-au impresionat: “Este dezamăgitor”
FANATIK.RO
Ce a spus un german care a vizitat toate țările din Europa despre România. Care sunt destinațiile care nu l-au impresionat: “Este dezamăgitor”
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
O fabrică importantă din România s-a redeschis. S-au investit milioane de euro în ea și va produce multe lucruri utile în construcții
FANATIK.RO
O fabrică importantă din România s-a redeschis. S-au investit milioane de euro în ea și va produce multe lucruri utile în construcții
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Un muncitor român a murit în timp ce făcea teste la un rollercoaster din zona în care se desfăşoară festivalul Oktoberfest
Observatornews.ro
Un muncitor român a murit în timp ce făcea teste la un rollercoaster din zona în care se desfăşoară festivalul Oktoberfest
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI