Un pavilion dezafectat al unei unitati militare din soseaua Oltenitei nr. 225, din Bucuresti, s-a transformat in incubator de afaceri pentru somerii din armata. Agentii imobiliare, firme de IT, servicii de paza si protectie, confectii si accesorii textile sunt doar cateva din domeniile in care s-au lansat fostii ofiteri.
Marian Dula a fost comandantul regimentului I mecanizare din Bucuresti pana in 2001, cand a fost pus pe lista de someri. „A fost un moment destul de dificil, dar m-am gandit ca trebuie sa merg mai departe. Am slujit sub steaguri si m-am apucat sa le fabric. Mi-am angajat doua croitorese, am cumparat materiale si ne-am pus pe treaba. Am cheltuit toti banii primiti ca plati compensatorii, in jur de 2.000 dolari pentru asta. Acum, am aici un spatiu de productie, unde lucram doar pe comanda, am facut cataloage de prezentari, ne-am facut si reclama in reviste. Cred ca treaba va merge bine. Totul se lucreaza personalizat, draperiile, perdelele, chiar si steagurile”.
Toate cele 24 de firme din incubator sunt scutite de plata chiriei pe 6 luni, au servicii de contabilitate la pret redus, servicii de consultanta pentru obtinerea de microcredite, de secretariat, paza, dar si un termen pana la care vor beneficia de aceste facilitati. Dupa maximum 3 ani, patronii vor pleca din incubator si vor lasa locul altor incepatori.
Constantin Cucu, fost ofiter, si-a deschis un bufet in incubator, unde ofera de mancare chiriasilor. „Dupa ce mi-am pierdut serviciul, am facut un curs de resurse umane, m-am angajat la o administratie financiara si am crezut ca lucrurile or sa mearga, dar n-a fost asa. La scurt timp mi-am deschis o firma de difuzare a presei, apoi am venit aici. Birocratia pe care o intampina micii intreprinzatori este foarte mare”.
Ioan Mircea Pascu, ministrul apararii, a spus ieri ca din 1998 si pana acum au plecat din armata 30.000 de ofiteri, maistri militari si subofiteri. In afaceri insa s-au lansat foarte putini, dar vor fi incurajati sa-si cheltuiasca banii primiti la disponibilizare – echivalentul a 20-22 salarii, adica in jur de 200 milioane lei – prin deschiderea unor noi incubatoare in tara. „Ideea este absolut originala si am fost invitat sa prezint la NATO acest sistem, pentru ca e un exemplu de succes. Nu facem cu forta oameni de afaceri din militari, dar credem ca aceasta oferta este atractiva. Pentru realizarea acestui proiect am beneficiat de un imprumut al Bancii Mondiale de 500 milioane dolari”, a spus Sorin Encutescu, secretar de stat in MApN.

 
 

Urmărește-ne pe Google News