Dezvăluirea face parte dintr-o investigație amplă a jurnalistului Kan 11, Avi Amit, care dezvăluie eșecurile semnificative în răspunsul IAF în prima zi de război, bazată pe mesaje militare interne.
Comandantul IAF a fost informat cu întârziere de atacul-surpriză al grupării islamiste de la festivalul Nova, desfășurat în kibbutzul Reim, la granița cu Fâșia Gaza, piloții de elicopter detașați în regiunea de sud nu au știut de existența festivalului Nova decât mult mai târziu.
Un pilot a raportat că a aflat despre eveniment în jurul orei 14.30, când un ofițer al Brigăzii Golani pe care îl asista a menționat acest lucru: „Mi-a cerut să-l escortez la festival, dar nu aveam idee despre ce vorbea. Credeam că festivalul Nova este cod”.
Investigația a relevat că, în dimineața atacului, IAF era la cea mai scăzută stare de pregătire, cu doar două avioane de luptă și două elicoptere cu un preaviz scurt pentru decolare în toată țara.
La 6.30, o singură dronă survola Gaza, dar UAV-ul nu a surprins „activități neobișnuite”.
Când avioanele de luptă au fost mobilizare, acestea au fost direcționate să protejeze activele strategice, lăsând orașele din sudul Israelului vulnerabile ore în șir.
Un ofițer superior IAF a dezvăluit că piloții au patrulat deasupra unei platforme petroliere mai multe de ore, contribuind puțin la bătălia care se desfășurat lângă linia de demarcație.
Primul atac aerian a fost efectuat de o singură dronă, la ora 7.15, în apropiere de Netiv Haasara, „dar nu a reușit să împiedice teroriștii să intre în sat și să comită un masacru”.
Comandantul IAF nu a ordonat lovituri la breșele din gardul graniței cu Gaza, prin care mii de teroriști s-au revărsat în Israel, până la ora 10.00, iar „acele lovituri au fost executate doar o oră mai târziu”.
Ancheta a mai descoperit că Hamas avea informații detaliate despre bazele IAF, inclusiv locațiile pistelor de decolare, și le-a atacat cu rachete, complicând decolarea avioanelor, din cauză că „informațiile clasificate erau slab protejate”.
„Complet separați de ce se întâmpla la sol”
Un martor a descris haosul din centrul de comandă al IAF, spunând: „Am sosit imediat după ora 7.00 și a fost un haos total. Nu aveam informații pentru că Divizia Gaza se prăbușise. Eram complet separați de ceea ce se întâmpla la sol”.
În ciuda capacităților IAF, dronele nu au reușit să ofere o imagine cuprinzătoare a situației din orașele de graniță cu Gaza, a dezvăluit un ofițer superior.
Toate atacurile noastre aeriene înainte de ora 9.00 au fost ineficiente.
Pe măsură ce atacurile aeriene au fost întârziate, baze aeriene precum Palmachim au fost prost pregătite.
Un pilot a descris că a ajuns la bază la ora 7.40, unde era disponibilă doar o aeronavă, dar care „a funcționat defectuos. Când a fost pregătită o a doua aeronavă, baza a intrat în focul rachetelor Hamas, întârziind decolarea cu încă 20 de minute.
Armata israeliană (IDF) a recunoscut eșecurile, spunând că „la 7 octombrie, inclusiv IAF a eșuat în misiunea sa”. Totuși, a menționat că „în câteva ore, personalul IAF a fost mobilizat, efectuând sute de ieșiri, transportând trupe și evacuând răniți”. Armata a mai transmis că „pregătirea operațională se bazează pe evaluările amenințărilor și a negat afirmațiile conform cărora IAF nu este pregătită pentru scenarii de infiltrare”.
IDF efectuează în prezent o analiză aprofundată a evenimentelor din 7 octombrie, inclusiv o investigație detaliată a IAF. Aceste constatări vor fi făcute publice odată ce revizuirea este finalizată.
O demisie și atât
General-maior Aharon Haliva, 56 de ani, șeful informațiilor militare israeliene (AMN), care a demisionat în aprilie, și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile de a apăra granița de atacul-surpriză al grupării islamiste Hamas, din 7 octombrie, la ceremonia de retragere din 21 august.
Voi avea 7 octombrie pe conștiință pentru tot restul vieții mele.
Atacul din 7 octombrie a afectat grav reputația armatei israeliene și a serviciilor de informații, văzute anterior ca fiind aproape imbatabile.
La primele ore ale zilei de 7 octombrie, în urma unui bombardament intens de rachete, mii de luptători din Hamas au spart barierele de securitate din jurul Fâșiei Gaza, surprinzând forțele israeliene.
Aproximativ 1.200 de israelieni și străini au fost uciși în atac, majoritatea civili, iar aproximativ 250 au fost duși în captivitate în Gaza, potrivit bilanțurilor israeliene.
Se crede că aproximativ 100 de ostatici se află încă în Gaza, dintre care aproximativ o treime ar putea fi morți.
Șeful forțelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevi, și șeful agenției interne de informații Shin Bet, Ronen Bar, și-au recunoscut responsabilitatea după atac, dar au rămas în continuare în funcție.
Foto: Profimedia (Yoav Gallant, ministrul apărării, și Tomer Bar, în centru)
Nexus • 13.09.2024, 14:42
Armata israeliana era adormita, serviciile de securitate se ocupau cu protestele din tara si cu monitorizarea lor.....Au fost tot felul de sincope in transmiterea informatiilor in timp real si a reactiei care sa sal veze vieti............Tragedie si multa tristete si durere.
Libertador • 12.09.2024, 15:02
La voi "moderat" înseamnă eliminat total? Și de ce nu publicați undeva "regulile site-ului", ca să nu mai pierdem timpul pe aici?
Libertador • 12.09.2024, 14:59
E cusută cu ață albă. Corupția și nepotismul din Knesset erau binecunoscute, dar Netanyahu le-a dus la maxim, ca să-și salveze politic pielea (fiind anchetat pt. corupție și fraudă). Și la un nivel abject, considerând cele 1.200 de victime israeliene din 7 octombrie (cel mai sângeros atac terorist după cel din New York 9/11), precum și cele peste 40.000 (și în creștere) de victime arabe din Gaza, toate menite a împlini un scenariu diabolic din care Bibi să scape de pârnae și să pozeze în salvator al Statului. Nu-i plâng pe *** fanatici ai Hamas, împotriva cărora s-a declanșat, și pe bună dreptate, teribila "retaliation" a IDF, ci pe sutele de mii de "palestinieni simpli" care-i protejează și ajută pe teroriști - din frică, din aceleași convingeri religioase, sau pur și simplu din prostie și incultură. Exact cum mujicii (70%) îl sprijină din suflet pe Putin, considerându-se cel mai cu moț neam european, menit să stăpânească întreg continentul...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.