Oficialul spune că operațiunile militare ale Rusiei sunt o problemă, tocmai de aceea s-a decis intensificarea prezenței NATO în România, prin exerciții și noi comandamente. 

Generalul Curtis Scaparrotti: ”Marea Neagră a fost un punct central al discuțiilor noastre de câțiva ani. Aș aminti proiectul prezenței militare adaptate, lucru care ne-a permis să punem o brigadă multinațională în România și Bulgaria.

A fost vorba și despre o componentă maritimă, ceea ce a reprezentat primul pas. La acest summit, am recunoscut că este nevoie de întărirea brigăzii multinaționale și am recunoscut că România dorește să înființeze un comandament la nivel de corp de armată pentru regiunea Mării Negre. Mă aștept să facem asta.

Ne gândim și la o un centru de control, nu un comandament, dar un centru de control care să ne ajute cu regiunea Mării Negre. El există astăzi, dar îl vom redefini în următorul an. 

Crimeea este o problemă din cauza sistemelor pe care Rusia le-a pus acolo: sisteme de apărare antirachetă, forțe speciale, noi comandamente, componenta navală. 

Există o dinamică în ceea ce privește militarizarea în zona Mării Negre. Noi am crescut activitatea în regiune. Sunt apele internaționale și ne așteptăm ca Rusia să înțeleagă asta”, a spus liderul militar al Alianței Nord-Atlantice.

Aceeași întrebare i-am adresat-o și generalului James Jones. El a ocupat aceeași funcție pe care o are astăzi Curtis Scaparrotti.

Reporterul Libertatea în dialog cu șeful militar al NATO

Generalul James Jones, fost șef  militar al NATO și consilier pentru securitate națională al președintelui SUA Barack Obama:

generalul James Jones

 

”Marea Neagră și țările din regiune sunt foarte importante din punct de vedere strategic. În ultima vreme, Rusia a demonstrat dorința de a ne destabiliza țările, alianțele, vede în puterea sa energetică o armă și trebuie să răspundem la toate acestea”.

Și președintele Klaus Iohannis a spus, astăzi, că ”hipermilitarizarea din Peninsula Crimeea ne îngrijorează”. În premieră, la summitul NATO de anul acesta a existat o sesiune specială dedicată Mării Negre.

În ceea ce privește România, „concluziile au fost foarte bune”, după cuma  declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul summitului. Președintele a spus că România a obținut  un centru de comandă la nivel de trei stele și o  îmbunătățire a statului brigăzii multinaționale de la Craiova.

„Din acest demers de întârire a prezenței nato pe flancul estic, am obținut un centru de comandă de 3 stele, oerațional, cum ne-au explicat specialiștii, un centru de comandă între nivelul tactic și cel strategic. Vom avea 400 de ofițeri de stat major din toate statele membre NATO. Am obținut o îmbunătățire, o upgradare a statutului brigăzii multinaționale, care a căpătat un statut permanent, cu prezență cât mai solidă în cadrul acestei brigăzi”, a spus președintele Iohannis.


Citește și:

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News