UPDATE 19:34 Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat moartea comandantului de vârf al Hezbollah, Ibrahim Aqil, într-un atac aerian israelian la Beirut. Într-un mesaj pe platforma X, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat:

„Cu datele exacte oferite de Divizia de Informații, avioanele de luptă ale forțelor aeriene au vizat zona Beirut și l-au ucis pe Ibrahim Aqil, șeful echipei de operațiuni a organizației teroriste Hezbollah, comandantul interimar al unității [forțelor speciale] Radwan.

În atac, împreună cu Akil, operatorii de top și lanțul de comandă al unității Radwan au fost eliminați.”


Știrea inițială. În incursiunea israeliană a fost ucis Ibrahim Aqil, un comandant superior Hezbollah, șeful unitătilor de luptă de elită.

Aqil era căutat de SUA pentru implicarea sa în bombardamentele din 1983 asupra ambasadei SUA la Beirut (63 de morți) și a cazărmii navale americane din portul libanez. Era pusă o recompensă de 7 milioane de dolari pe capul lui.

Aqil, cunoscut și sub numele de Tahsin, „slujește în cel mai înalt organism militar al Hezbollah, Consiliul Jihad”, conform programului interagenții de securitate națională al Departamentului de Stat al Statelor Unite, care oferă recompensă pentru informațiile care conduc la locație sau arestarea liderilor grupărilor teroriste.

Departamentul de Stat îl desemnase pe Aqil drept terorist global în 2019, ca urmare a implicării sale în multiple comploturi teroriste.

Alte surse libaneze au precizat că ținta operațiunii a fost șeicul Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah.

„Toată casa mea s-a cutremurat”, a declarat un rezident din capitală,. pentru DPA. El a vorbit despre panică pe străzi și zeci de ambulanțe care intervin.

Postul Al-Manar, controlat de miliția pro-iraniană, a vorbit de un mort și 14 răniți, în timp ce agenția de presă libaneză NNA a raportat 5 morți. Printre victime se numără și minori.

Informațiile nu au putut fi verificate independent.

Anterior, Hezbollah a tras cel puțin 140 de rachete Katiușa din Liban spre nordul Israelului, iar cele mai multe proiectile au fost neutralizate de sistemul de apărare „Arrow”.

Urmărește-ne pe Google News