„Îi ajutăm în mod activ pe israelieni să facă o serie de lucruri”, a declarat Maier, adăugând că o sarcină principală a SUA este de a ajuta Israelul „să identifice ostaticii, inclusiv ostaticii americani. Este într-adevăr responsabilitatea noastră să facem acest lucru”.
El a refuzat să precizeze câte forțe de operațiuni speciale americane se află în prezent în Israel, dar alți oficiali americani au declarat că Departamentul Apărării a trimis câteva zeci de comandouri în ultimele zile, care s-au alăturat unei mici echipe aflate în Israel pe 7 octombrie pentru antrenamente programate anterior, notează publicația americană.
Oficialii, care au vorbit sub protecția anonimatului, au spus că aceste comandourile vor colabora cu specialiștii FBI, ai Departamentului de Stat și cu alți experți în recuperarea ostaticilor din guvernul SUA în discuțiile cu omologii israelieni.
Christopher P. Maier a explicat că forțelor de operațiuni speciale americane nu li s-a atribuit niciun rol de luptă în Israel, dar discută cu omologii lor „despre ceea ce va fi o luptă foarte complexă în continuare” în Gaza.
Potrivit New York Times, mai multe state occidentale au trimis în secret mici echipe ale forțelor speciale mai aproape de Israel pentru a ajuta la orice potențială operațiune de salvare sau la o evacuare pe scară largă a cetățenilor lor din Israel sau Liban.
Maier spune că forțele de operațiuni speciale ale SUA din regiune sunt pregătite „pentru a-i ajuta pe propriii noștri cetățeni să iasă din anumite locuri și pentru a ajuta ambasadele noastre să fie în siguranță”.
Secretarul american al apărării Lloyd J. Austin a subliniat, în discuțiile cu omologul său israelian, că este nevoie de o analiză atentă a modului în care forțele israeliene conduc operațiunile terestre în Gaza, unde Hamas menține o rețea complexă de tuneluri pe sub zone dens populate.
Autoritățile israeliene au anunțat marți că 240 de persoane sunt ținute ostatice de Hamas în Fâșia Gaza.
Foto: Hepta