Liderii coaliției au stabilit și calendarul alegerilor din acest an. Concret, alegerile europarlamentare și locale vor avea loc pe 9 iunie, alegerile prezidențiale au fost devansate pentru septembrie, primul tur pe 8 septembrie și al doilea tur pe 22 septembrie, iar alegerile parlamentare au fost programate pentru 8 decembrie.

UPDATE ora 19.40: Cei doi lideri de partide au fost întrebați dacă există posibilitatea ca PSD și PNL să dea candidatul comun la președinție.

„Cred că în această perioadă cele două partide, prin specialiștii pe care îi au, pot creiona în primul rând un proiect de țară. După ce vedem ce decid românii, cum este și corect, și un respect față de votul românilor, de ce nu?, să ne strângem într-o coaliție pe data de 10 iunie, după alegeri (n.red. europarlamentare) și după ce avem rezultatele, pentru a lua deciziile pentru perioada următoare”, a spus Ciolacu.

„Este o decizie care se va lua în forurile de conducere ale partidului. Fiecare dintre deciziile cu care am venit și le-am prezentat public au trecut prin analiza structurilor de conducere ale partidului. Membrii PNL, președinții de filială, conducerea partidului vor stabili în ce direcție vom lua o decizie sau alta”, a spus și Ciucă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 31

UPDATE ora 19.25: Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au comentat posibilitatea ca PNL și PSD să dea un candidat comun la alegerile locale din vară.

„Nu am ajuns să discutăm în detaliu și un răspuns cât se poate de onest este acela că și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare, să vedem care este poziționarea celor care sunt posibili candidați și ne interesează foarte mult care este profilul candidatului în percepția alegătorilor. După ce vom avea aceste rezultate, vom putea să analizăm în coaliție și să luăm o decizie”, a spus Ciucă.

„Eu sunt una dintre persoanele care au fost viceprimar la Buzău. Trebuie să ai ceva în tine să poți face această… Cea mai dificilă și mai mândră muncă pe care o poți face este aceea de a fi ales la tine, în orașul tău și să muncești pentru locul în care te-ai născut. Sunt ferm convins că în următoarea perioadă o să venim cu deciziile politice cele mai bune pentru candidaturi”, a spus și Ciolacu.

UPDATE ora 19.18: Întrebat de ce PNL a decis să se dezică de varianta votată în toamna anului trecut, când liberalii au stabilit să meargă singuri în alegeri, fără PSD, Nicolae Ciucă a răspuns: „În noiembrie, la Sinaia, pe baza evaluărilor de la vremea respectivă, am asumat că vom merge în alegeri prin noi înșine”, iar motto-ul „Prin noi înșine” a rămas valabil „și ne reprezintă și astăzi”.

„Dar, de atunci și până acum, trebuie să înțelegem că în strategia PNL, în tot ce înseamnă valorile și virtuțile, nu s-a modificat nimic. Dar la un moment dat este nevoie și de anumite mișcări tactice. Ceea ce s-a întâmplat acum este o mișcare tactică, în contextul de securitate și nu cred că trebuie să dăm mai multe detalii”, a completat al doilea om în stat.

UPDATE ora 19.07: Premierul PSD, Marcel Ciolacu, a luat cuvântul după Nicolae Ciucă. „Știm cu toții istoricul formării acestei coaliții de guvernare. Faptul că la un moment dat România, cu toate crizele suprapuse, se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a ne angaja în acest proiect politic. Este loc și de mai bine”, a spus Ciolacu.

El a precizat că prezența cea mai mare la alegeri este cea de la locale, pentru că acolo este „interesul cel mai mare al cetățeanului”. „Faptul că noi am decis să facem această comasare nu este împotriva democrației, este un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor”, a punctat premierul.

Ciolacu a confirmat că alegerile prezidențiale vor fi în septembrie, adică vor fi devansate. „Pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm activitatea copiilor”, iar din acest motiv s-au stabilit datele de 8 și 22 septembrie. De asemenea, data de 8 decembrie a fost stabilită pentru alegerile parlamentare.

UPDATE ora 19.00: Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat primul decizia luată în coaliție. „Suntem în fața dumneavoastră în această seară pentru a prezenta decizia finală a coaliției referitor la modul în care se vor desfășura alegerile europarlamentare și locale, și anume decizia coaliției de a comasa cele două runde de alegeri”, a spus Ciucă.

El a adăugat că decizia s-a făcut pentru „stabilitatea țării, coerența actului de guvernare” și s-a ținut cont „de interesul cetățenilor României și contextul de securitate”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

UPDATE ora 17.30: Social-democrații au votat miercuri, 21 februarie, în unanimitate, în ședința internă, pentru comasare și liste comune la europarlamentare, în timp ce în partidul condus de Nicolae Ciucă lucurile au stat diferit. În ședința PNL, 58 de voturi au fost pentru, 5 împotrivă și 2 abțineri.

UPDATE ora 16.25: Alegerile prezidențiale vor fi pe 8-22 septembrie, a anunțat premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, în ședința Consiliului Politic Național al PSD. Primul tur al prezidențialelor va fi pe 8 septembrie, iar al doilea pe 22 septembrie.

În plus, alegerile parlamentare vor fi pe 8 decembrie, a mai afirmat Ciolacu în ședința internă din partid, ceea ce înseamnă că se știe calendarul alegerilor din 2024.

UPDATE ora 15.10: A început a doua ședință de coaliției a zilei dintre PSD și PNL, de data aceasta în biroul președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

UPDATE ora 15.05: Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a spus la Parlament: „La europarlamentare, am decis să mergem cu liste comune”.

Întrebat dacă alegerile prezidenţiale vor fi în septembrie, Ciucă a răspuns: „Una este să discutăm, alta este să luăm decizii”. La rândul său, Rareș Bogdan a spus sec: „Nu ştiu”.

UPDATE ora 14.30: Liderii PNL s-au strâns în biroul lui Nicolae Ciucă, de la Senat, pentru a discuta strategia pentru alegeri înainte de votul care urmează să fie dat în Biroul Permanent al liberalilor, programat la ora 16.00.

Chestionați de jurnaliști privind deciziile luate, secretarul general Lucian Bode și prim-vicepreședintele Rareș Bogdan au insistat pe sondajele de opinie pentru a motiva decizia de a comasa alegerile. „Ieri s-a finalizat un alt sondaj, în care electoratul nostru, cred că peste 70%, vrea alegeri comasate”, a declarat Bode.

Cei doi lideri PNL au evitat să comenteze decizia privind lista comună PSD – PNL, afirmând că vor respecta decizia luată în partid.

***

Știre inițială: Strategia comună a coaliției PSD – PNL, adică alegeri europarlamentare comasate cu cele locale și liste comune la europarlamentare, va fi validată astăzi, la ora 16.00, în ședințele conducerilor celor două partide. Decizia va fi anunțată oficial de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă într-o conferință de presă programată la ora 19.00.

Coaliția PSD-PNL s-a reunit miercuri dimineață, 21 februarie, la Guvern, în prima ședință a zilei. Surse politice au declarat pentru Libertatea că s-a decis deja strategia comună a celor două partide de guvernare, este vorba despre liste comune PNL-PSD la alegerile europarlamentare, iar acestea vor fi comasate pe 9 iunie cu cele locale. Cât privește posibile candidaturi comune în alegerile locale, decizia va fi luată la nivelul fiecărei organizații județene.

Strategia urmează să fie validată în cele două ședințe de coaliție programate astăzi și votată în interiorul partidelor. Apoi, decizia va fi oficializată într-o conferință de presă comună Marcel Ciolacu – Nicolae Ciucă, programată la Parlament, la ora 19.00.

Decizia a fost însă prefațată de europarlamentarul PSD Mihai Tudose care a susținut, într-o declarație de presă alături de liberalul Rareș Bogdan, că un sondaj pe care coaliția l-a primit marți seară a arătat că 60% dintre români doresc comasarea.

„Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% dintre români doresc comasarea şi o majoritate chiar mai mare, doresc o continuitate a guvernării, o stabilitate şi o coerenţă în guvernare”, a susținut Mihai Tudose, șeful de campanie al PSD pentru alegerile europarlamentare.

Sondajul invocat de Tudose

Sondajul invocat de Mihai Tudose și asumat și de PNL este unul realizat de Avangarde pe un eșantion de 950 de respondenți, cu o marjă de eroare de 3,1%.

Potrivit acestuia, 53% au spus că sunt de acord cu comasarea alegerilor, 35% se opune, iar 12% nu știu sau nu răspund. Tot potrivit sondajului, 66% din respondenți spun că viitorul guvern trebuie să fie alcătuit din partide care să asigure stabilitate politică.

Dacă duminica viitoare ar fi alegerile europarlamentare, 31% spun că ar vota PSD, 20% PNL, 18% AUR, 15% alianța formată de USR – PMP – FD, 8% partidul Dianei Șoșoacă și 5% UDMR, mai susține sondajul asumat de PSD și PNL.

Negocieri de durată

Libertatea a scris despre formarea unui „bloc democratic”, gândit de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, văzut drept o variantă împotriva valului extremist și pentru a asigura stabilitate pentru următoarea guvernare. PSD și PNL negociază de peste șase luni formarea unei mari alianțe, care să candideze pe liste comune la alegerile din 2024, dar discuțiile s-au blocat în repetate rânduri.

Cât privește o posibilă alianță pentru prezidențiale, Libertatea a relatat luni că, în interiorul PNL, Lucian Bode a declarat că „PSD a renunțat la ideea stabilirii acum a unui candidat pentru prezidențiale”.

Urmărește-ne pe Google News