Potrivit ultimelor scenarii discutate neoficial în coaliţie, se ia în calcul o dublă comasare a alegerilor din acest an: alegerile locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie, precum şi o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna decembrie.
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, arată că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot.
„Dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan care se derulează pe cele şase luni”, a argumentat Nicolae Ciucă.
La rândul său, președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat că se va face o analiză în ședința de joi, precizând că în acest moment sunt nouă state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat.
„Făcând această comasare, mai mulţi români participă la vot”, a declarat Marcel Ciolacu, el arătând că, dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă, astfel că nu crede în argumentul lipsei de democraţie.
Și președintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult.
„Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a transmis Klaus Iohannis.
O eventuală modificare a legislaţiei, pentru a permite organizarea în acelaşi timp a mai multor runde de alegeri, ar trebui votată în Parlament până la finalul lunii martie, iar Opoziţia a anunţat însă deja că va ataca la CCR orice modificare a legislaţiei în acest sens.
FOTO: Hepta