Alro deține o serie de mine de bauxită în Sierra Leone, în vestul Africii. Bauxita extrasă de aici este rafinată la Alum Tulcea, unitate deținută tot de către Alro.
Mai departe, alumina realizată la Tulcea este transformată în aluminiu la Slatina, prin electroliză.
În final, aluminiul realizat este transformat în componente pentru Airbus sau diverși producători auto.
Grupul Alro a avut anul trecut vânzări de 2,7 miliarde de lei și un profit operațional de 566 de milioane de lei. Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, Alro a realizat un profit net de 317 milioane de lei în 2017 și avea la finele lui decembrie 2.501 angajați.
Alro este cea mai mare companie din județul Olt.
Rușii ies din România după 16 ani
Vimetco deţine, în prezent, 84,2% din acţiunile Alro. Grupul rus intenţionează să ofere acţiuni Alro către investitorii instituţionali şi investitorii de retail din România, dar şi celor eligibili din afara României.
”Modelul nostru integrat pe verticală, care presupune să avem control asupra fiecărei etape a producţiei noastre, este un atu puternic al Alro. Am implementat activ o strategie pentru a creşte accesul nostru la industrii sofisticate, care solicită aluminiu procesat care să respecte standarde tehnice foarte specializate. Suntem mândri că producători precum Airbus apeleaza la Alro pentru produse din aluminiu care sunt de cea mai înaltă calitate”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro, în comunicat.
În 2015 făcuse 50 de ani
Alro a produs anul trecut 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producţia de produse din aluminiu procesat care, în acelaşi an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone.
Combinatul Alro a împlinit în anul 2015 50 de ani. Grupul rus Vimetco a devenit proprietarul Alro în anul 2002.
Scandaluri pe bandă
Compania a fost de-a lungul timpului implicată în mai multe scandaluri publice, de la faptul că Alro a beneficiat de energie ieftină de la Hidroelectrica, la Dosarul Alro legat de Elena Udrea și până la scandalul privind certificatele verzi și de emisii, când Alro și Mittal amenințau că se retrag din România din cauza presiunii puse de scumpirea energiei.
Un alt grup rus din domeniul aluminiului, Rusal, a fost inclus recent pe lista sancțiunilor americane. Acesta este deținut de către oligarhul Oleg Deripaska.
Totuși, Machitski nu se află pe listă și nici Vimetco.
Un motiv posibil pentru plecarea Vimetco din România îl constituie intenția autorităților de a acorda noi facilități pentru producția de energie verde, ceea ce va duce mai departe la creșterea prețurilor la consumatorii industriali și cei casnici.
Ce mai au rușii în România
În anul 2012, rușii de la Mechel anunțau că scot la vânzare combinatele din România, acestea fiind vândute în 2013 pentru 52 de euro. Grupul Mechel avea atunci combinatele siderurgice de la Târgoviște, Câmpia Turzii, Oțelu Roșu, dar și Laminorul Brăila și Ductil Steel Buzău.
În acest moment, cel mai mare grup rus prezent în România este Lukoil, care deține a treia rețea de benzinării ca întindere din țara noastră, după cele ale Petrom și Rompetrol.
Lukoil România a consemnat anul trecut vânzări totale de 5,92 miliarde de lei și un profit de 85,7 milioane de lei.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!