A șaptea comemorare a incendiului care a luat viața a 65 de persoane și a rănit alte peste 150 începe în această seară, la ora 18.00. Cei care vor să participe sunt așteptați în Piața Bucur, în fața fostului club Colectiv.

Mulțimea va purta portretele victimelor incendiului din 30 octombrie 2015 până la Parchetul General, aflat la mai puțin de 2 kilometri distanță.

Explicația pentru care au ales să pună instituția pe traseul lor este faptul că procuratura întârzie o soluție în cazul Colectiv II. Asta în condițiile în care o decizie din această săptămână a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanțelor sau în anchetă la procurori. Numai DNA a estimat că 557 de dosare, cu prejudiciu estimat la 1,2 miliarde euro, sunt vizate de această criză a prescrierilor și vor fi închise. 

Colectiv II este dosarul culpei medicale și a transferurilor în străinătate. Și unul dintre cele trei dosare penale deschise după tragedie, pe lângă cel în care au fost deja condamnați primarul Piedone, patronii clubului, pompierii care au controlat clubul și artificierii și cel al intervenției pompierilor.

Comemorarea de șapte ani va începe în fața fostului club

Este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor

„Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine”, au menționat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Evenimentul e organizat de trei organizații non-guvernamentale – Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy. Aceștia amintesc numele celor acuzați de opinia publică, mulți chemați să dea cu subsemnatul în timpul urmăririi penale.

„Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și răuvoitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, spun organizatorii marșului.

Totuși, la ultimul răspuns al Parchetului General, în mai 2022, instituția menționase că nicio persoană nu este încă pusă sub acuzare, fiind cercetate doar fapte. 

„La 7 ani de atunci, acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență”, se mai arată în comunicatul organizatorilor. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News