Iniţiatorii propun să rămână prevederea ca primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale să fie obligate să interzică desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, în imediata apropiere sau, când consideră necesar, chiar în întreaga localitate, pe toată durata acestora, dar să fie introdusă excepţia în privinţa locurilor în care sunt organizate adunări publice în scop de recreere, divertisment, precum şi la manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale.
În textul de lege în vigoare se precizează că se consideră contravenţii introducerea sau desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, sancţionate cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei.
Parlamentarii propun, însă, ca aceste contravenţii să nu se aplice adunărilor publice organizate în scop de recreere, divertisment, pe toata durata acestora. Astfel, în cazul adunărilor publice organizate cu scop de recreere şi divertisment sau a altor evenimente precum manifestări cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative intervalul orar de desfăşurare va fi stabilit de prin dispoziţie emisă de primarul autorităţii publice locale, prevede propunerea legislativă.
„Din realitatea cotidiană s-a demonstrat că sunt organizate foarte multe evenimente care îmbracă forma unor adunări publice însă prin modul de desfăşurare încalcă unele dispoziţii ale actului normativ, consecinţa fiind sancţionarea organizatorilor. (…) Apreciem că modificarea textului de lege este necesară pentru a se delimita expres care sunt evenimentele care îmbracă forma unor adunări publice şi la care este permisă comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice (zilele oraşului, târguri şi expoziţii, diverse manifestări cultural-artistice)”, menţionează iniţiatorii în expunerea de motive.
Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.