Am pornit sa facem un tur al acestor zone, fiind sesizati de cititori ca la Piata Unirii functioneaza ilegal, de cateva luni, un bazar ambulant, direct pe trotuar.
In Piata Romana si la Universitate, tarabagiii au autorizatii si nu s-au ferit sa vorbeasca cu noi. „Costa cam un milion de lei autorizatia si se merita, pentru ca lumea cumpara acum si felicitari, si papitoi”, ne-a spus o vanzatoare-patroana.
Am pornit apoi spre Piata Unirii, unde am gasit un adevarat bazar pe trotuarul dintre statia tramvaiului 32 si intersectia cu Splaiul Unirii. Nu am ajuns bine ca am fost luati imediat in vizor de comercianti. „Baaa, sa nu faci vreo poza ca-ti sparg aparatul. ii pun p-astia pe voi. Pleaca mai repede d-aici”, a sarit cu gura o vanzatoare catre fotoreporterul care facea poze cu tarabele incarcate cu geci, sosete, pantaloni, fesuri si cate si mai cate, la preturi suspect de mici. Fara sa ne dam seama, ne-am trezit in spate cu vreo sapte tigani care voiau sa ne sparga aparatul de fotografiat. Am sunat la Politie, dar nici un echipaj nu s-a aratat in urmatorul sfert de ora. Ulterior, am incercat sa luam legatura cu seful de Ordine Publica de la sectia 14 de Politie. Comisarul sef Mircea Lazar a fost toata ziua ocupat, pentru ca noi nu am reusit sa vorbim cu el. Agentul principal Sorin Dan ne-a declarat ca situatia tarabagiilor de la Piata Unirii e cunoscuta: „si noi incercam periodic sa-i imprastiem, dar a doua zi se intorc la treaba”. Nici la Primaria sectorul 5 nu am avut succes, intrucat purtatorul de cuvant al institutiei e in concediu, iar primarul Vanghelie e vesnic ocupat.
„Nu-i normal ce se intampla acolo, pentru ca hainele trebuie vandute in locuri special amenajate. Din pacate, eu nu am ce sa le fac, pentru ca sunt persoane fizice si n-am dreptul sa ii legitimez. Inspectorii primariei si politistii trebuie sa intre in ei si sa le confiste marfa, pentru ca e ilegal ce fac”, ne-a spus Ioan stefan cel Mare, seful Oficiului de Protectie a Consumatorului din Capitala.
Oamenii care locuiesc in zona spun ca aceasta situatie dureaza de peste trei luni, iar seara, cand comerciantii se retrag, lasa in urma maldare de cartoane si celofane.