Cuprins:
Orbitează în jurul Soarelui la fiecare 80.000 de ani
Astronomii au descoperit cometa, care ar orbita în jurul Soarelui la fiecare 80.000 de ani, la începutul anului 2023.
Dr. Gregory Brown, ofițer senior de astronomie la Royal Observatory Greenwich, a spus că se crede că această cometă își are originea în norul lui Oort, care se află dincolo de orbita lui Neptun.
Cel mai bun moment pentru observare
„În cazul cometelor, cu cât sunt mai aproape de noi, de Pământ, cu atât sunt mai strălucitoare, dar și cu cât sunt mai aproape de Soare, cu atât sunt mai strălucitoare. Așadar, momentul celei mai mari apropieri nu va fi neapărat cel mai strălucitor”, a precizat Brown, menționând că acesta ar putea avea loc în jurul datei de 9 octombrie.
În acel moment, totuși, cometa se va afla practic între Pământ și Soare. Drept urmare, a spus Brown, cel mai bun moment pentru a o observa va fi cu câteva zile înainte și după.
Cometa va fi vizibilă în țara noastră sâmbătă, 12 octombrie, și duminică, 13 octombrie
„Cometele vizibile cu ochiul liber sunt destul de rare, iar aceasta are potențialul de a fi printre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut în ultimele decenii. Așa că merită cu siguranță să încercăm”, a mai adăugat el.
În prezent, observatorii ar trebui să privească spre est în zorii zilei, înainte de răsăritul Soarelui, în direcția constelației Sextans pentru a o zări, a mai adăugat Brown.
Din 13 octombrie, Brown a spus că cea mai mare probabilitate de a vedea cometa este seara târziu, după apus, privind spre vest.
Potrivit Euronews, cometa va fi vizibilă în țara noastră sâmbătă, 12 octombrie, și duminică, 13 octombrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro