Cometa, care apare ca o pată slabă, asemănătoare unei stele, urmată de o coadă cețoasă, ar trebui să fie vizibilă chiar înainte de zori în patru dimineți consecutive, de vineri până luni.
C/2023 A3 a fost descoperită anul trecut, dar oamenii de știință au stabilit, pe baza traiectoriei sale eliptice, că ea a vizitat planeta noastră în urmă cu aproximativ 80.000 de ani.
„Coada cometei este vizibil mai lungă în fiecare zi. (…) Atmosfera este mai densă cu cât te apropii de Pământ. Schimbările în densitatea atmosferei modifică indicele de refracție și astfel fac coada cometei să pară îndoită”, a explicat Matthew Dominick, un astronaut NASA, aflat în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Cometa se va apropia de Soare pe 27 septembrie, apoi se va învârti în jurul său și se va întoarce înapoi spre Pământ.
„Dacă această cometă supraviețuiește trecerii sale de Soare și dacă cantitatea de gaz și praf pe care o degajă nu scade semnificativ, aceasta ar putea fi una dintre cele mai bune comete de după mult timp. Dacă împrăștie puternic lumina Soarelui către Pământ, ar putea fi chiar vizibilă în strălucirea amurgului imediat după cea mai mare apropiere de Pământ, pe 12 octombrie”, a declarat Gordon Johnston de la NASA.
Tsuchinshan va fi ușor vizibilă cu un telescop în orele dinainte de zori până pe 4 octombrie, în cea mai mare parte a Statelor Unite. Potrivit lui Johnston, cometa nu se va vedea până pe 11 octombrie, dar va reapărea pe cer seara exact când va trece cel mai aproape de Pământ, pe 12 octombrie.
C/2023 A3 se află la aproximativ 252 de milioane de kilometri distanță de Pământ și se apropie cu aproximativ 70 km pe secundă, iar potrivit Starwalk, o aplicație astronomică pentru observatorii stelelor, este „cea mai așteptată cometă a anului”.
Cele mai bune ocazii de a fi văzută sunt între 12 octombrie și 20 octombrie. În acest timp, cometa va urca pe cer în fiecare noapte și va scădea încet în vizibilitate pe măsură ce își va continua călătoria în afara sistemului solar.
Cometele sunt în esență bile de gheață, praf și roci, care înconjoară marginea exterioară a sistemului nostru solar. Pe măsură ce cometele se apropie de Soare, ele încep să se încălzească, eliberând gaz și praf care formează o coadă.
Fotografie cu caracter ilustrativ: 123rf.com