„Sper să se întâmple curând. Comisia, după cum ştiţi, de 10 ani, a făcut aprecierea că România este pregătită pentru Schengen şi împărtăşim aceeaşi părere şi încercăm să împingem Consiliul spre pasul următor pentru că este timpul ca România să fie un membru Schengen deplin”, a declarat Ylva Johansson, potrivit news.ro.

Totodată, comisarul european le-a mulţumit autorităţilor române şi oamenilor pentru felul cum au sprijinit refugiaţii din Ucraina. „Vremea este destul de rece aici în Siret, România, dar primirea românilor pentru cei care fug de războiul din Ucraina este foarte călduroasă”, a transmis Johansson pe Twitter.

Comisarul european Ylva Johansson, responsabil pentru Afaceri Interne, a vizitat în această dimineaţă tabăra mobilă de asistenţă umanitară de la Vama Siret. Ylva Johansson are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul de Interne, Lucian Bode.

Ce ar însemna aderarea României la Spațiul Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor, compusă din 26 de țări membre, ultimul stat care a aderat fiind Liechtenstein, în 2011, potrivit Ministerului de Interne.

Conform MAE, aderarea la Spațiul Schengen înseamnă:

  • eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
  • set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
  • armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
  • cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
  • cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
  • crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.

România a devenit stat membru al Uniunii Europene în 2007, iar îndeplinirea criteriilor prevăzute în ansamblul de măsuri Schengen a fost recunoscută încă din iunie 2011. Totuși, din cauza altor condiții neîndeplinite, precum rapoartele negative ale Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind corupția și sistemul judiciar din România, votul de admitere în Schengen a fost amânat.

Urmărește-ne pe Google News