Povestea începe undeva cu aproape un an în urmă, atunci când a preluat conducerea Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM). Nu a trecut mult timp și ofițerul a început să întrebe în stânga și în dreapta, printre colegi, cine îl poate ajuta cu bani. Motivul pentru care ar fi apelat la acest lucru, spun sursele noastre, este că Marian Irinel Jinga dorea să-și cumpere o casă și nu avea banii necesari. La început oarecum suspicioși, mai ales că abia trecuse o perioadă neagră, în care instituția fusese implicată într-un scandal imens – fostul director Adrian Bărăscu și alți zece angajați ai instituției fiind acuzați de corupție –, unii dintre colegi s-au arătat dispuși să întindă o mână de ajutor. Ideea era ca aceștia să facă împrumuturi la bănci, iar banii pe care-i obțineau să-i dea șefului.
Șef care le-ar fi promis, ne-au declarat persoane din anturajul instituției, că le va înapoia până la ultimul leu împrumuturile. Jinga le-ar fi spus unora dintre cei care ar fi fost de acord să participe la acest ”joc” nu tocmai moral că va lua bani de la rude și, în doar câteva zile, îi va da înapoi.
Nevestele, scandal cu soții polițiști
Săptămânile au trecut, iar angajații, de bună-credință sau din dorința de a nu se pune rău cu șeful, au scos adeverințe de la serviciu și au înaintat dosarele către instituțiile financiare. Chiar dacă, ne povestesc sursele noastre, nevestele polițiștilor prinși în această afacere nu au fost nicidecum de acord cu acest lucru. Unele dintre ele au avut discuții aprinse și certuri cu soții care au fost de acord să-și pună banii la dispoziția comisarului.
Informația a ajuns la urechile șefului IGPR
Chiar înainte ca ofițerul să pună mâna pe primii bani, informația cu privire la ccea ce se întâmpla în sediul ONPM a ajuns la urechile inspctorului general al Poliției Române, chestor Bogdan Despescu. Pentru a se evita un nou caz ”Corcodel”, ofițerul de la Jandarmerie care era cămătar pentru colegii săi, șeful IGPR a luat decizia de a-l muta pe Marian Irinel Jinga din fruntea ONPM în altă funcție, conform pregătirii pe care o are. Astfel că, de o săptămână, ofițerul ce și-a pus colegii să se împrumute pentru el a ajuns director adjunct la Direcția de Investigații Criminale.
Anchetă internă a Corpului de Control al Poliției
Odată ce povestea a ieșit la iveală, la sediul ONPM au descins inspectori ai Corpului de Control de la Poliția Română. Aceștia au discutat cu angajații și au luat declarații cu privire la aspectele semnalate. Astfel s-a aflat că, până în prezent, niciun angajat nu a apucat să-i dea bani comisarului-șef, asta deși multe dintre dosarele depuse la bănci fuseseră deja avizate pozitiv și urma ca polițiștii să meargă să retragă sumele pe care le ceruseră.
Bănuit și de trafic de influență
Cum fără foc nu iese fum, o altă informație despre Marian Irinel Jinga a ajuns la urechile angajaților ONPM. Este vorba despre faptul că ofițerul, fost adjunct la Direcția de Operațiuni Speciale a IGPR, ar fi cerut bani unor persoane, cărora le-ar fi promis avansarea în funcții. Această dezvăluire, neconfirmată încă pe căi oficiale, urmează să fie verificată de inspectorii Corpului de Control. Până atunci rămâne de văzut ce va reieși din verificările ce-l au ca personaj principal pe comisarul-șef Marian Irinel Jinga.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro