”Putem continua în general la fel ca până acum, cu pași mărunți, sau să revenim la competențe mai naționale, să ne limităm la piața unică sau, de ce nu, să desființăm UE”, a spus Moscovici.

„E o opțiune pe care eu nu mi-o doresc, dar e pe masă și trebuie evaluată”, a subliniat acesta, precizând că aceasta este una dintre posibilele variante ale Comisiei Europene în documentul care va fi deschis pentru a dezbate ce va face Uniunea Europeană după ieșirea Marii Britanii.

Moscovici a spus că opțiunea pe care el o susține este un impuls proeuropean pentru ca UE să fie capabilă să-și apere mai bine cetățenii, să-i protejeze mai bine, să avanseze către mai multă democrație și mai mult dinamism economic, în special în interiorul zonei euro. „Europa va împlini 60 de ani și știm că trebuie să ne puem  întrebări existențiale pentru crizele de la 60 de ani, dar și în privința problemele interne și externe cu care se va confrunta”, a spus acesta referindu-se la fenomene precum „populismul”.

Mai mult, el a subliniat că prin urmare executivul comunitar „a dorit să-și onoreze responsabilitățile și să inițieze dezbaterea, explicând demersul privind examinarea opțiunilor posibile pentru o reformă a Uniunii Europene.

Moscovici a vrut să facă clară și această opțiune  pentru  că „acum concetățenii noștri trebuie să discute, să decidă. Există mai multe opțiuni de-a lungul 2017. Aceste analize ale CE sunt aici pentru a permite oricui să tragă propriile concluzii. Apoi fiecare va trebui să lupte pentru convingerile propria și pentru  convingătoare lor”, a adăugat el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut miercuri în plenul Parlamentului European un discurs în care a descris cinci scenarii posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care presupun fiecare niveluri diferite de integrare și merg de la limitarea acestuia la piața unică europeană și până la opțiunea care ar corespunde unei Europe federaliste.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News