Ursula von der Leyen îşi  finalizează lista de comisari în al doilea mandat, pe care urmează să o prezinte săptămâna aceasta.

Thierry Breton, un fost şef de întreprindere, este comisarul însărcinat cu  Industria şi Piaţa Internă în primul mandat şi supervizează multe dintre cele mai importante politici ale Uniunii Europene, de la producţia industriei armamentului la reglementarea Big Tech.

El şi-a anunţat demisia pe X.

S-ar fi invocat „motive personale”

Ursula von der Leyen a cerut Franţei „în urmă cu câteva zile”, „din motive personale”, să-i retragă numele de pe lista candidaţilor în noua Comisie, în schimbul unui „pretins portofoliu mai important”, scrie el, potrivit News.ro.

Reuters scrie că nu a fost în măsură să verifice această acuzaţie, iar biroul preşedintei Comisiei, contactat, nu a răspuns.

„Având în vedere aceste ultime evoluţii, o nouă dovadă a unei guvernanţe îndoielnice, am conchis că nu-mi mai pot exercita funcţia în Colegiul Comisarilor”, scrie el.

Fiecare stat membru UE desemnează un comisar, ale cărui influenţă politică şi importanţă diferă în funcţie de portofoliu.

Preşedinţia franceză, contactată de Reuters, nu a comentat imediat.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News