Comisia „Alegeri 2009” cere verificarea lui Augustin Lazăr în condițiile în care acesta a refuzat să îi pună la dispoziție datele din dosarul penal care a vizat fapte legate de alegerile prezidențiale din 2009 și care a fost clasat. De două ori s-au cerut date din acest dosar și, de fiecare dată, Augustin Lazăr a refuzat să le ofere.
Astfel, Comisia i-a scris ministrului Justiției, Tudorel Toader, și cere să se verifice modul în care procurorul general al României își îndeplinește atribuțiile. Totodată, se cere sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu modul în care Augustin Lazăr a răspuns Comisiei. Parlamentarii susțin că Augustin Lazăr a încălcat principiul cooperării dintre Parchet și Parlament și că a încălcat și Constituția, transmite Digi 24.
Ministrul Justiției a criticat deja demersul Parchetului General de a nu răspunde solicitării Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 și de a cere Consiliului Superior al Magistraturii să spună dacă este constituțională solicitarea membrilor comisiei de a le pune la dispoziție datele din dosarul penal în care procurorii au făcut cercetări și în final au dat o soluție de clasare a cauzei.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a transmis, în 31 iulie, solicitarea la CSM, cerând și să stabilească dacă se impune sesizarea Curții Constituționale cu un conflict juridic de natură constituțională între Legislativ și autoritatea judecătorească.
În 4 august, Comisia parlamentară de anchetă a solicitat CSM să respingă cererile Parchetului General, precizând că CSM nu are în atribuţii interpretarea normelor legale, ”acestea fiind atribuţia Parlamentului”.
CSM a răspuns în 7 august sesizării făcute de Parchetul General, arătând că nu sunt îndeplinite cerinţele legale pentru declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească.
Totodată, CSM a transmis că ”nu a pus în discuţie excluderea aplicării dispoziţiilor procesual penale invocate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind circuitul dosarelor penale şi cadrul legal în care se realizează controlul judiciar asupra soluţiilor procurorului”, pentru că dispoziţiile invocate sunt restrictiv prevăzute de Codul de procedură penală, procurorii desfăşurându-şi activitatea potrivit principiului legalităţii.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție susține că solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009, aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept, are în vedere o cauză care are o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
Cererea procurorului general al României privind analizarea unei eventuale sesizări a CCR a fost trimisă CSM după ce preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, spunea, la sfârșitul lunii iulie, că va discuta în Coaliția de guvernare, cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pentru un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, în condițiile în care Parchetul a refuzat să transmită Comisiei o copie a dosarului clasat privind alegerile din 2009.
Dosar clasat în luna iunie
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a clasat la sfârșitul lunii iunie dosarul privind alegerile din 2009, deschis în urma afirmațiilor făcute de Dan Andronic.
Comisia parlamentară și-a continuat ancheta și a cerut, în 11 iulie, procurorilor să îi pună la dispoziție o copie a actelor procedurale făcute în cauză, până la soluția de clasare pentru faptele cercetate – abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
Parchetul a respins însă solicitarea, în 14 iulie, argumentând că există decizii ale Curții Constituționale potrivit cărora astfel de documente dintr-un dosar nu pot fi transmis, în condițiile în care au fost făcute acte de urmărire penală, nepublice, pentru a se stabili dacă au fost comise infracțiuni sau dacă se impune tragerea la răspundere penală a celor care le-ar fi comis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro