„Premierul Florin Vasile Cîțu, ministru interimar al Sănătății, a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, Ordinul ministrului sănătății nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19”, se anunță într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Din componența comisiei fac parte 7 persoane, se mai arată în comunicat.
Este vorba despre reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Printre atribuțiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor.
Comunicatul Ministerului Sănătății.
De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conținutului raportărilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.
Scandalul raportării deceselor COVID a izbucnit după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. La două zile după revocare, Vlad Voiculescu a declarat la Republica.ro că a descoperit nepotriviri între cele două platforme care înregistrează decesele COVID, Corona.Forms și AlerteMS.
„E ceva în neregulă cu decesele de COVID”, a acuzat el, spunând că „Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus”.
Pentru lămurirea acestor inadvertențe, Voiculescu a declarat că a înființat, în Ministerul Sănătății, un grup de lucru care să verifice datele introduse în platforme, lucru negat de premierul Cîțu, acum ministru interimar al sănătății.
Duminică seară a apărut un document care arată că acest grup fusese înființat, cu două zile înainte de demiterea ministrului, sub semnătura fostului secretar de stat Andreea Moldovan, însă luni au venit noi lămuriri: documentul este unul intern, care „nu are forță juridică” .
Vlad Voiculescu: „La Spitalul Colentina sunt peste 500 de morți în plus”
Luni, fostul ministru al Sănătății a acuzat că două spitale din București au raportat greșit numărul de decese COVID, Colentina și ROL 2.
„Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele este mai mare, semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea. Dacă ne uităm, de exemplu, la Spitalul Colentina vedem că diferența este de sute de persoane, peste 500. Iar un alt exemplu dat de el este Spitalul ROL2, „adică acea unitate militară din curtea Institutului Ana Aslan, acolo există, de asemenea, o diferență”, a declarat Vlad Voiculescu la Europa FM.
Ambele instituții medicale au negat că raportează greșit numărul de decese.
„Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicația Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formațiunea medicală atât în Corona Forms, cât și în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale”, se arată în comunicatul trimis de MApN, ministerul de care ține Spitalul ROL 2.
„Spitalul Clinic Colentina funcționează ca spital suport COVID începând din data de 27.03.2020. Toate decesele înregistrate de atunci și până în prezent au fost raportate de către unitatea sanitară cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmațiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală”, a comunicat și conducerea Spitalului Colentina, care a admis o diferență de numai 4 cazuri în raportările către cele două platforme, diferență cauzată de „ora diferită” a raportărilor făcute.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro